Mikor kell tavasszal kétszer is metszeni?

Mikor kell tavasszal kétszer is metszeni?

Ha elfagynak a rügyek, akkor a vártnál gyorsabb növekedésnek indul a fa, amelyet meg kell fékeznünk. Szintén be kell avatkoznunk metszéssel, ha monília támadja meg gyümölcsfáinkat. Útmutató.

Kajszi, meggy

Kajsziban, meggyben le kell metszeni az elpusztult elszáradt részeket, mert a jövő tavasszal a benne rejtőző gomba (Monilinia laxa) onnan indulva tovább pusztíthatja a fákat.

Az első tünete, a meggyvirágok hirtelen hervadása közismert, de a fiatal hajtások hervadását gyakran a fagy hatásának tudják be, pedig gyakran egybe esik a hirtelen lehűlés és a monília kifejlődése.

A monília okozta pusztulás azonban nem áll meg a hajtásoknál, hanem kiterjed az 1-2 éves fás részekre is. Amikor jól látszik mely részeken volt fertőzés, le kell metszeni azokat a 3 éves részig. A nyugalmi állapotban végzett metszésnél sokkal könnyebben elkerülheti figyelmünket a fertőzött rész, akkor sokat ottfelejthetünk a fán.

Extrém eset
Extrém eset a fagyra, ilyenkor termés se lesz

Ha megfagyott az alma

Az almánál a terméscsökkenés miatt sokkal több ereje marad a fának a hajtások növelésére, minek következtében több baj is keletkezhet.

A nagyon erősen növekedő hajtásokon ritka kivételtől eltekintve, nem képződnek virágrügyek, így jövőre is kevés lesz a termés.

A nagy zsúfoltság miatt a belső részek nem kapnak elegendő napfényt, aminek következtében a normális mértékben növekvő, de árnyékolt részeken sem lesznek virágok és szintén a nagy zsúfoltság miatt a permetlé nem hatol be minden zugba, rontva a kezelés hatását.

Metszés virágzás után

Az intenzív koronaformáknál a növekedés gátlásának egyik leghatékonyabb módja a nagy termésmennyiség, a kihagyó évben a fa kitörhet a számára kimért térből, túl nagy lesz, minek következtében a gazdának sok baja lesz az egyensúly helyreállításával.

Ki kell metszeni a meredeken felfelé törő, a befelé növő hajtásokat tőből. A felső részen, esetleg lentebb is, pincírozni kell az erős hajtásokat. Ezt a zöldmetszést még legalább egyszer meg kell ismételni augusztus elején, de jobbnak tartom a folyamatos karbantartást az erős növekedés megfékezésére.

E munka során ki kell metszeni a hajtáshervasztó darázs miatt hervadó hajtásvégeket, a lisztharmatosakat, és ne adj isten, a tűzelhalás miatt lekonyulókat is.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?