Mikulásra mikulásvirágot!

Mikulásra mikulásvirágot!

Mutatjuk a legújabb trendeket.

Az ünnepek közeledtének biztos jele, hogy az üzleteket ellepik a mikulásvirágok (Euphorbia pulcherrima). Ez a népszerű szobanövény napjainkban számos színváltozatban létezik, évtizedek alatt - a nemesítőknek hála - magas növésű cserjéből kisebb, bokrosabb, dekoratívabbak és ellenállóbb kedvenccé vált.

Mikulásvirág

Lesz-e lila mikulásvirág?

A nemesítők munkája természetesen nem tekinthető befejezettnek, hiszen újabb és újabb kihívásokkal kell szembe nézniük, meg kell felelniük a divatnak, a vásárlók változó igényeinek.
A mikulásvirágok nemesítése manapság több irányba történik. Természetesen az se hátrány, ha szép a színe, keresettek a különlegesnek számító rózsaszín, krémsárga, márványozott, cirmos, többszínű fellevéllel rendelkező fajták is (ugye tudjuk, hogy a mikulásvirág nem a jelentéktelen virágaival, hanem a mutatós, színes felleveleivel díszít). Extrém színekben is létezik már ez a növény, kék vagy lila színben is találhat, aki különlegességre vágyik.

Az egyik nemesítési cél a rövidebb reakcióidő, azaz hogy kevesebb rövidnappalt igényeljen a növény a színes fellevelek képzéséhez. Az ’Early Millennium’ fajta például teljesíti ezt a kritériumot.

A jobb szállíthatóság is fontos, így a kertésztől jobb minőségben kerül az áru az üzletbe és mi is biztonságosabban szállíthatjuk hazáig. A ’Christmas Feelings’ fajta jól szállítható, vásárlóbarát.
Ugyancsak a célok között szerepel a növény kisebb vízigénye (jó az üzleteknek, mert kevesebbet kell locsolni, de persze nekünk se rossz), ezt a kívánalmat a ’Winter Rose Early Red’ teljesíti.

Sokan szeretnék a mikulásvirágot a hűvösebb lépcsőházban, ablakok között tartani, ezért jó tudni, hogy hidegtűrésre is nemesítenek, a ’Christmas Feelings’ például az alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli.

Ha már hazavittük, így gondozzuk

A mikulásvirág általában a világos, de hűvös helyet kedveli, nyáron óvni kell a tűző naptól. A virágzási idő alatt 16-20 °C átlagos meleget kedvel.

A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt káros számára. Lehetőleg lágy, mészmentes vízzel öntözzük. A száraz levegő is árt neki, ezért szükség lehet párásításra. Átlagos, nyáron kicsit bővebb öntözést igényel. Csak akkor kell locsolni, mikor földje már kezd kissé kiszikkadni, mivel a kutyatejfélék közé tartozik, így képes a víz raktározására. Éppen emiatt ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mérgező tejnedve van, kisgyermekek mellé nem ajánlott!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR