Melyik növény hozza el számodra az igazi ünnepi hangulatot?

Melyik növény hozza el számodra az igazi ünnepi hangulatot?

Ragaszkodunk hozzájuk: érzelmileg kötődünk azokhoz a növényekhez, amelyek körülvettek bennünket gyerekként vagy más fontos időszakokban az életünk során.

Olvasóikat kérdeztük arról, hogy számukra melyik növény elengedhetetlen az ünnepi varázs megteremtéséhez.

A körkérdés három legnépszerűbbje egyértelműen:

  1. a fenyő,
  2. a mikulásvirág és
  3. a karácsonyi kaktusz lett.

A fenyő jelentőségét nem kell magyaráznunk, nem csak a karácsonyfa miatt foglal el kiemelt szerepet az ünnepi időszakban, de a már korábban behozott ágak díszítik és illattal töltik be a teret.

noveny igazi unnepi hangulatot 03

A mikulásvirág igazi klasszikus. Őshazájában nagyra növő bokor, nálunk bájos szobanövény, ami színes felleveleivel díszít.

noveny igazi unnepi hangulatot 02

A karácsonyi kaktusz rendkívül népszerű: sok hobbikertész örül annak, ha a pozsgás éppen az ünnepre időzíti a virágzást. Érdekesség, hogy Amerikában hálaadási kaktusznak is nevezik a növényt.

Illatos citrusok, a karácsonyi menü fűszernövényei

Hogy mennyire fontosak a téli ünnepkörnél az illatok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokan olyan növényeket említettek, amelyek kellemesen illatoznak, például a narancs, a citrom vagy a mandarin.

noveny igazi unnepi hangulatot 04

Kihagyhatatlannak tűnnek azok a fűszernövények, amelyek a sütés-főzés közben kerülnek főszerepbe: a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a csillagánizs. Ha már főzés, akkor a töltött káposzta is többször szóba került – elengedhetetlennek tűnik a karácsonyi menü tervezésénél. Hasonlóan a forralt bor és a sült alma – csupa olyan fűszernövénnyel, amelyek az ünnepi hangulatot hozzák el.

noveny igazi unnepi hangulatot 05

Az örökzöld rozmaring télen is kellemes illatot és üdeséget csempész az ablakpárkányra. Állítólag neve tömjénillatú cserjét jelent, a szegények tömjénjének is nevezték.

Déligyümölcsök, dió, mák

Akad, akinél a banán, a kivi, a gránátalma, az ananász, a dió az, ami nem maradhat el karácsonykor.

noveny igazi unnepi hangulatot 07

Amarillisz és társai

Vannak azonban más növények is, amelyek ilyekor kerülnek a szobákba, ablakpárkányokra. Akad, akinél a flamingóvirág kecsessége, másnál a ciklámen erős színei jelzik az ünnep közeledtét. Bár a fagyöngy az angolszász hagyományokhoz köthető, egyre több otthonban megtaláljuk nálunk is. A fagyöngy alatti csók hagyománya már a 18. századtól tartja magát. A csókot visszautasítani nem tanácsos, mert akkor balszerencséd lesz!

noveny igazi unnepi hangulatot 06

A télen szirmot bontó amarillisz hatalmas, látványos virágaival hívja fel magára a figyelmet. Gyönyörű a magyal, ami piros bogyóival akár egy vázába téve is meghatározza a helyiség alaphangulatát. A szerelemvirág légies könnyedséggel díszít és sokan hajtatnak ilyenkor hagymás tavaszi növényeket, elsősorban jácintot.

noveny igazi unnepi hangulatot 08

Decemberben nem csak a karácsonyt ünnepeljük, de ilyenkor érkezik a Mikulás is, majd a Luca nap következik. Az ilyenkor szokásos búzavetés miatt a búza is hozzátartozhat az ünnephez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR