Milyen itóka a boróka bogyója?

Milyen itóka a boróka bogyója?

Gyűjthető és élvezettel használható az őshonos cserjénk apró, kerek bogyója: pácoláshoz, fűszerezéshez és pálinka készítéshez is kiváló játszótárs.

A közönséges boróka (Juniperus communis) a Föld egész északi féltekén elterjedt faj, nálunk is őshonosnak tekinthető: az alföldi homokpuszták örökzöld cserjéje. De nem hiányozhat a mediterrán domboldalakról és a Skandináv félszigetről sem.

Boróka a ködben

Egy bokron az érett és az éretlen

Áltermését, a borókabogyót szárítva használjuk gyógynövényként vagy fűszerként. Az álbogyók érése két esetleg három évig is eltarthat, ez az oka annak, hogy egy tövön egyszerre megtalálhatók a különböző érésfokú tobozbogyók.

Gyűjtéskor a vesszőket enyhén ütögetni kell, hogy csak az érett tobozbogyók hulljanak le (akkor érett, ha kékes-szürke színű és a bogyó összeroppan az ujjaink között). A begyűjtés után el kell távolítanunk a belé potyogott egyéb növényi részeket és az esetleg lehullott értetlen bogyókat is. Száraz, sötét helyen kiterítve szárítsuk 4-6 hétig.

Egészben vagy durvára törve használjuk, csak keveset belőle, mert a fenyőkre emlékeztető, erős aromájú, édeskés, kissé csípős íze van. Illóolajának jellegzetes kesernyés aromája van, amit a tűlevelek is árasztanak: ha óvatosan megsimítjuk hajtásait, azon is érezhetjük illatát. Érdemes vigyázni, mivel a boróka szúróssággal védekezik.

Ez is boróka

Húsfüstölésre, pácolásra

Minthogy régi magyar növény, így a régi ínyenckonyha fűszere is természetesen. Elengedhetetlen pl. vadhúsokhoz, vadashoz, pácoláshoz, halhoz és általában nehéz ételekhez, mivel emésztést elősegítő hatású. A divatos grillsütésű húsoknak borókás füstölésen keresztül egyedi ízt adhatunk.

Vizes forrázata teának

Vizelethajtó, vesekőképződésre hajlamos személyeknek a frissen összezúzott bogyókból készült forrázatot javallják. Ezenkívül enyhe görcsoldó (főleg, ha szeszes kivonatban áztatták előtte), illetve serkenti az emésztőnedvek elválasztását.

Szeszes kivonata itókának

A legnépszerűbbek a boróka bogyójából készülő alkoholos kivonatok. Az álterméseket összezúzzák, s mivel magas cukortartalmú, ezáltal könnyen erjeszthető. Az erjesztés során nyert szesz pedig lepárolható. Ebből lesz a magyar borókapárlat, a cseh borovicska és az angol gin. Egészségünkre!

Ha valaki szeretne ilyen növényt, akkor ezen a térképen található faiskolákban érdemes érdeklődnie >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR