Metszés-óra (5/20): A másik kezem

Metszés-óra (5/20): A másik kezem

A másik kéz, ághajlítás az ollóhoz, ághajlítás a fűrészhez, két-menetben átfűrészelés.

Az ügyesebb kezemben van a metszőolló, miben segíthetek a másik kezemmel?

Ha egy kicsit is dekoncentrált vagyok, ilyenkor szoktam ügyetlenkedni, valami izgalmasat hallgatok a fülhallgatóval vagy fontos telefonbeszélgetéseket bonyolítok, akkor jobb, ha kihagyom a másik kezem a munkából. Nagyon éles szerszám a metszőolló, és kevés ember képes egyszerre háromfelé is figyelni.

Ha csak vékony, egy centiméteres vesszőket kell vágnom, ahhoz elég egy kéz, és benne az olló. Ha tudok a munkára koncentrálni, akkor a másik kezemmel elhúzhatom a metszést kitakaró ágakat, kihúzhatom a már levágott részeket, azaz sokat segíthetek, hogy tisztábban lássam az olló környékét. Ha még így is félteném a másik kezem, akkor sokat javít a biztonságon egy feltűnő színű, tarka kesztyű, amit nem fogok szem elől téveszteni.

Ha viszont vastagabb ágakat kell vágnom, akkor a másik kezemmel, az ág megfelelő hajlításával megfelezhetem a szükséges erőt. Hajlítani mindig a vágás irányába, azaz a vágó pengétől a támasztó penge felé kell. Ez egy intuitívan elsajátítható mozdulat, néhány próbálkozás után érezni fogjuk a helyes irányt és az ütemet.

 

Nagyon hasonló a helyzet a fűrészelésnél. Itt is hajlítsuk a másik kezünkkel a levágandó ágrészt, hogy a fűrész jobban harapjon, és ne szoruljon meg. A gondos kertész előbb egy kicsit bevágja az ágat a túloldalról, hogy a teljes átvágáskor ne szakadjanak a rostok, ne nyúzzuk le a megmaradó rész kérgét.

Gyakoroljon, de óvatosan! A kezünk épsége még a metszés sikerénél is fontosabb. Ha mindkét kezünk részt vesz a munkában, akkor mindkettőt látnunk és kontrollálnunk kell a metszés minden pillanatában.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR