Ősszel ajánlatos visszametszeni a lágyszárú bazsarózsát

Ősszel ajánlatos visszametszeni a lágyszárú bazsarózsát

Előzzük meg a szürkepenészt!

Az évelőket általában tavasszal szoktuk visszavágni, mert a szárak, levelek természetes védelmet nyújtanak a téli fagyok ellen és az ágyások sem maradnak olyan csupaszok. Az elszáradt növényi részekben pedig megbújhatnak és téli védelemre találhatnak a különféle kisállatok, rovarok is.

A lágyszárú bazsarózsa azonban kivételt képez: ezt a növényt még az ősz folyamán vissza kell vágnunk, mivel a leveleken és rügyekben tud áttelelni a szürkepenész. A gombabetegség barna, elszáradt bimbókban és barna, hervadt hajtásokban mutatkozik meg. A következő évben újra fertőzhet, mivel a talaj feletti növényi részekben tartósan fenn tud maradni, ezért érdemes azok eltávolításával csökkenteni a kockázatot.

A visszametszés megfelelő időpontja akkor érkezik el, amikor a lomb sárgul, barnul. Ekkor vágjuk vissza a hajtásokat kb. 10 cm-rel a talaj felett és szabaduljunk meg a növényi hulladéktól. Annak érdekében, hogy a fertőzést ne terjesszük tovább, ne felejtsük a metszőollót fertőtleníteni, például alkohollal!

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR