Milyen rovar repked a virágföld felszíne felett?

Milyen rovar repked a virágföld felszíne felett?

Él a gyanú, hogy a szobanövények földjében telepedtek meg.

Időnként előfordul, hogy a lakásunk tele lesz apró, fekete, hosszúkás testű, repülő "tetvekkel". Leginkább a muslicához hasonlítanak, de mégsem azok. Ilyenkor kizárásos alapon azt gyanítjuk, hogy a szobanövényeink földjéből kelhettek ki.

A nehézséget az okozza, hogy nem találunk rá a "gazdára", illetve hogy esetleg honnan máshonnan jöhetnek. Sok fejtörést okoz, hogy hogyan védekezzünk, mivel irtsuk ki a bosszantó repülő rovarokat. Van, aki azzal próbálkozik, hogy dohányt áztat be és azzal locsolja meg a cserepes növények földjét, vagy rovarcsapdákat lógat fel. Mindezek ellenére még mindig rengeteg van belőlük mindenhol. Mi lehet a hathatós megoldás a problémára?

Az apró, repülő, muslinca méretű rovarok a tőzeglegyek, a fertőzött termesztőközeggel, új növényekkel kerülnek be a lakásba. Gyorsan felszaporodnak, és a lakásban élő többi növény talaját is megfertőzik. Lárvái rágó szájszervűek, a talajban lévő gyökereket is elrágják, károsítják a növényeket.

A felszívódó hatású Actara, Fazilo kész oldat, Mospilan, Careo, Spilan hatásos ellenük, a cserepek beöntözésével legegyszerűbb a szerek bejuttatása. A helyiség valamennyi növényét egyszerre kezeljük le, különben nem lesz sikeres a beavatkozás. Szükséges lehet megismételt kezelés is. Érdemes lenne a fertőzött cserepet megtalálni és eltávolítani a többi közül, feltehetőleg a legutoljára bekerült növény a tettes.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR