Szabadítsuk meg a szobanövényeket a pajzstetvektől

Szabadítsuk meg a szobanövényeket a pajzstetvektől

Házi permet.

Télen a szobanövényeink fokozottabb kártételnek vannak kitéve, elsősorban a gyapjas- és pajzstetvek tudnak felszaporodni a beltéri kedvenceinken.

Azért fontos a növények rendszeres ellenőrzése, mert ha időben felfedezzük a kártevőket, akkor akár még házi módszerekkel is megszabadulhatunk tőlük. A tetveket például letörölgethetjük alkohollal átitatott vattával. Alaposan vizsgáljuk meg a növényt, mert az apró kártevők legtöbbször a nehezen elérhető helyeken, például a növények fonákján, alapjánál rejtőznek el.

Ha a fertőzés már előrehaladott, akkor elképzelhető, hogy a tetveket a levélfelületről is le kell törölni és leveleket a kereskedelemben kapható növényvédő szerrel kell permetezni. Alternatívát jelenthet az alkoholos mosogatószeres oldat készítése és használata. Ehhez 9 rész vizet és 1 rész alkoholt keverjünk össze néhány csepp mosogatószerrel és ezzel permetezzük a növényt egy spriccelő segítségével. Ismételjük meg a műveletet 10 nap elteltével, majd 3 héttel később.

A gazdaboltokban olyan tablettát is lehet kapni, amely a földbe szúrható. Ezek hosszantartó hatást fejtenek ki, először kb. 2 hét elteltével lépnek működésbe, miközben fokozatosan feloldódnak. A hatóanyagot a növényi nedvek szállítják a növény minden részébe, elpusztítva a kártevőket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR