Orchideatulajdonosok segítségét kérik most a kutatók!

Orchideatulajdonosok segítségét kérik most a kutatók!

Új ellenség támadja a növényeket.

Felhívást tett közzé az MTA ATK Növényvédelmi Intézete. Azon lelkes hobbikertészek segítségét kérik, akik orchideákat tartanak otthon. Pár évvel ezelőtt ugyanis megjelent egy atka, amit Gödöllőn azonosítottak. A trópusi eredetű orchideakártevő atkát (Tenuipalpus pacificus, angolul phalaenopsis mite, illetve magyarul lepkeorchidea laposatka) egy Phalaenopsis  fajon találták meg. Az atka maga apró, pirosas színezetű, a kártétele igen jellegzetes: pici fehér pöttyöcskék a levélen, sokszor a száron és a virágon is.

orchidea atka mta 03
Fotó: facebook.com/mta.atk.novi

A kutatók most arra kíváncsiak, hogy a hazai orchideakedvelők találkoznak-e ezzel a fajjal, a kártételével, vagy más atkafajjal az orchideáikon. Ha valaki kedvet érez arra, hogy segítsen felderíteni, milyen atkák károsíthatják még az orchideákat, esetleg milyen idegenhonos fajokat hurcoltunk be hazánkba, keresse fel az intézetet. Minden segítségnek örülnek!

Az atkák pontos meghatározása sajnos nem megy fényképről, ehhez fertőzött (lehetőleg az atkát is tartalmazó) növénydarabra van szükség, amelyről leszedve, preparálva lehet azonosítani az atkafajt. Ezért akinek van kedve segíteni, helyezzen egy darabot a fertőzött növényből nejlonzacskóba, és postai úton juttassa el az alábbi címre:

Dr. Kontschán Jenő
MTA ATK Növényvédelmi Intézet
Budapest 1525 Pf. 102

Tudjunk meg többet a károsítókról, segítsük a szakembereket! Mindenkinek köszönik a felmérésben való részvételt!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR