Mire van szüksége a gyepünknek ősszel?

Mire van szüksége a gyepünknek ősszel?

Utolsó feladatok a tél előtt.

Ősszel még akad némi munka a gyeppel. Ilyenkor érdemes például a foltokban kikopott füvet utánavetni. Szeptember közepétől október közepéig ideális az időjárás ahhoz, hogy kicsírázzon és a télig még megerősödjön a pázsit. Elegendő a nedvesség és ilyenkor még a talaj is meleg. A vetést követő 4 hétben azonban öntözéssel is érdemes a folyamatot segíteni.

Annak érdekében, hogy a következő tavasszal már erőteljes növekedésnek indulhasson a fű, szeptember-októberben ajánlott még trágyázni. Kifejezetten őszi trágyát használjunk, amely sok káliumot és kevés nitrogént tartalmaz. A kálium a fagytűrést növeli és a gombabetegségek elleni védekezést segíti. Ne alkalmazzunk magas nitrogéntartalmú tavaszi trágyát, mert akkor csak a fű növekedését serkentjük.

gyepunknek osszel mire 02

Amint a levelek hullani kezdenek a fákról, gondoskodnunk kell azok összegereblyézéséről. A legjobb, ha a felaprított lombot mulcsként szétterítjük az ágyásokban vagy kupacba tesszük, hogy élőhelyet biztosítunk a sünöknek a kert sarkában. Ha a levelek télre a gyepen maradnak, alattuk a fű rohadhat, gombás betegségek üthetik fel fejüket, például a hópenész.

gyepunknek osszel mire 03

Hogy mikor érkezik el a szezon utolsó fűnyírása, az erősen függ az időjárástól. Általában október vége, mielőtt a talaj hőmérséklete 9 °C alá süllyed és leáll a fű növekedése. Ideális vágási magasság a díszgyepnél 1,5-2,5 cm-es, igénybevett gyepnél 3-4 cm, árnyékban lévő fűnél 4-5 cm.
A szellőztetés csak akkor lényeges, ha a mohás, filces réteg vastagabb, mint 5 mm.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR