Muhar és perje: ezek a legbosszantóbb gyomok a gyepben

Muhar és perje: ezek a legbosszantóbb gyomok a gyepben

Állandó harc.

Nyár közepén már elszánt harcot kell vívni a pázsitban felszaporodott gyomokkal. Ebben az időszakban rengeteg munkára számíthat az, aki szeretné a zöldfelületet minél ápoltabban tartani. A bosszantó gazok listáját a közönséges kakaslábfű, a pirók-ujjasmuhar és a zöld muhar vezeti.

Ők keserítik meg a kertészek életét:

Pirók-ujjasmuhar

A legrosszabb ez a növény, amely lilásvörös levélereiről ismerhető fel. Nem sok esély van puszta kézzel küzdeni ellen, ugyanis gyökereivel olyan szorosan rögzül a földbe, hogy ha kiszakítják és csak egy kis darab növény is a talajban marad, gyorsan regenerálódik. Érdemesebb éles kapával vagy késsel kiszedni a földből. Tanulmányok szerint ez a gaz herbicideket termel, amelyekkel a környező növényeket kipusztítja. Kedveli a meleget, több száz magot érlel, amelyek a következő évben tömegesen csíráznak. A római időkben gabonaként termesztették, napjainkban madáreleséggel is terjed, de trópusi gyümölcsökkel és gyapjúval is behurcolják.

muharok es perjek gyepben 02
Harry Rose

Zöld muhar

A magok rendkívül gyorsan beérnek, ezért a növény szélsebesen tud terjedni, már az első megjelenéskor beavatkozást igényel! A magok nagyon könnyen leválnak a muharról, ugyanakkor maga a gyom kézzel egyszerűen kihúzható a talajból. Mészszegény, de mégis jó tápanyag-ellátottságú, homok- és vályogtalajok növénye, a meleget kedveli. Gyakran bokrosodik igen gyorsan vastag szőnyeget képez.

muharok es perjek gyepben 03

Közönséges kakaslábfű

Nagyon erősen terjedő gaz, amelynek jelenlétét az intenzív kukoricatermesztés is elősegíti. A kukoricatáblák mellett akár 1,5 méteresre megnövő példányok is előfordulhatnak. Addig, ameddig a növények a kb. 20 cm es magasságot el nem érik, viszonylag könnyen kihúzható a talajból, azonban egy 50 cm-es növény már nagyon erősen kapaszkodik. Nehéz kitépni és nagy földrögöket is magával ránt, ezért egy éles kést kell segítségül hívnunk.

Melegigényes, ezért csírázására csak késő tavasszal kerül sor. A kötött talajokon kívül mindenütt megtalálja életfeltételeit, az árasztást is jól tűri. Az érett magvak csírázóképességüket 3-7 évig tartják meg.

muharok es perjek gyepben 04
Harry Rose

Egynyári perje

Ezt a gyomot gyakran a faiskolából, a kertészeti árudából hurcoljuk haza magunkkal. A beszerzett növény ültetésénél ügyelnünk kell arra, hogy nincs a cserépben egy potyautas is. Ha ugyanis bekerül a kertünkbe, mindig talál magának helyet és terjedni kezd. Különösen a párnás, szőnyegszerű növények közt kellemetlen a megjelenése, például a római kamillánál vagy a kakukkfűnél. Ott ugyanis nagyon nehéz az összefüggő növénytakaróból kiszedegetni a perjét.

muharok es perjek gyepben 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?