Orchidea különös betegsége: mi lelte a levelét?

Orchidea különös betegsége: mi lelte a levelét?

Olvasónk orchideát vásárolt, de úgy tűnik, pórul járt vele.

"Pár hete vettem egy lepkeorchideát, aminek a levele már szinte az első perctől barnás volt, majd a helyzet egyre rosszabb lett a képen láthatóak szerint. Segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet az orchidea baja, mit lehetne vele kezdeni... Az orchidea levelét le szabad vágni?"

Válasz:

A levélen látható nagy kiterjedésű elhalások úgy néznek ki, mintha hideg vagy valami fizikai hatás érte volna a növényt. Nem hasonlít semmilyen ismert betegségre. Amikor hazavitte, nem volt fagyos idő? Nem fázhatott, károsodhatott ezalatt a virág levélzete? Figyelje majd az új, kifejlődő levélkéjét: ha az egészségesen fejlődik, azt bizonyítja, hogy nem beteg az orchidea növénye..

A levelek még élő fele asszimilál, tehát a növény anyagcseréjét biztosítja. Ha levágja, az új levelek nem fognak nőni. Még várjon a levágással! Árudákban gyakran alakítanak ki “ments meg” növénysarkot, ahol értékcsökkent növényeket árusítanak. Nem érdemes onnan virágot vásárolni, többségük olyan rossz állapotú, beteg, melyet nem lehet gyógyítani.

www.novenydoktor.hu

Bevezető kép: Fekete Zsuzsanna

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR