Tippek a Masdevallia orchidea ápolásához

Tippek a Masdevallia orchidea ápolásához

Annyira különleges virága van, hogy megéri eleget tenni annak a pár különleges igénynek.

A nemrégiben bemutatott budapesti kiállítás után érdemes lenne a Masdevalliák ápolásáról is pár szót említeni, hiszen rengeteg kelt el belőlük, és hamarosan hobbikertészek ablakait díszítik.

masdevallia orchidea 02
Eduardo A. Pacheco

A Masdevallia Peru, Ecuador és Venezuela környékéről származik. Különleges virágformájának köszönhetően egyre elterjedtebb. Pár hűvös klímát kedvelő orchideát már ismerünk – ilyen a Cymbidium  is. Ez a faj a 12-18 fokot kedveli elsősorban ezen a klímán érzi jól magát. Ezt azért fontos már az elején leszögezni, mert apró termete miatt könnyen a Pahalaenopsisok és Dendrobiumok mellé kerül a déli napsütötte ablakpárkányokra. Éjszaka a 10 fokban, nappal a maximum 24 fokban tarthatók!

masdevallia orchidea 03
trixty

A növény virága nagyon érdekes, háromszög alakú és a háromszög hegyeiben csóvákban meghosszabbodik a szirom és csészelevél. Az apró sárkányokra hasonlító virágokat össze lehetne keverni a Dracula  orchideákkal, melynek virágai hasonlóak ugyan, de sokkal nagyobbak és lefelé kapaszkodnak.

masdevallia orchidea 04
Naoki Takebayashi

Fényigényes, fejlődésének elején nem érdemes napon tartani, utána is csak mértékkel, ahol nem éri közvetlenül a napsütés. Folyamatos locsolást igényel, nem tűri a szárazságot. Míg a Phalaenopsisok kevésbé igényesek és elviselik, ha csak kéthetente vannak öntözve, a Masdevallia hamar kiszárad és elpusztul. Nyáron 4.6 hetente tápoldatozzuk is. A gyökér körüli nedvesség tartását segíthetjük azzal, hogy a z orchideaföldbe, mely sokszor csak kérgekből áll kibővítjük nedves mohával.

masdevallia orchidea 05
Brett Francis

A legtöbb Masdevallia tavasszal és nyáron virágzik, de megfelelő tápoldatozással időzíthetjük is virágzását. Néha egy száron több virág is lehet, legtöbb virágát az új szárakon hozza. Egyes fajok, mint a Masdevallia tovarensis  a régi szárakon is hoz virágot, ezért csak akkor távolítsuk el őket, ha már teljesen lebarnultak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR