Miért sárgul a lepkeorchideám levele?

Miért sárgul a lepkeorchideám levele?

Az alábbiakban a lepkeorchideákat érintő egyik gyakori jelenségről lesz szó: a hajtáscsúcshoz közeli levelek sárgulásának 3 lehetséges okáról, no meg a probléma orvoslásáról.

Ha a lepkeorchideán sárguló levelek jelennek meg, még nem feltétlenül kell pánikba esnünk. Természetes jelenség, hogy az idősebb levelek elsárgulnak, majd végül lepotyognak. A lepkeorchidea idősebb példányainak a szára gyakran hosszabb szakaszon levélmentes; innen hullottak le a megöregedett levelek. Egészséges növény esetén az új gyökérkezdemények folyamatosan jelennek meg a száron, végső soron dús gyökérzetet eredményezve.

Ha azonban a levelek a növény felső részén kezdenek sárgulni, akkor valóban gond lehet.

Ha a levelek még mindig húsosak és kemények, akkor valószínű, hogy a növényt túl sok fény érte és ennek hatására a levelek kifakultak. Ha a levelek ráncosnak és szikkadtnak tűnnek, a növény nagy eséllyel dehidratált.

Sárga levelek

Ha a lepkeorchidea levelei sárgák, ezt azt jelezheti, hogy valami nincs rendben. Számos tényező okozhatja az orchidea leveleinek elszíneződését, beleértve a közvetlen napfényt, az alacsony hőmérsékleteket, illetve a gyökérrothadást.

Amint felfedeztük a sárgulást, próbáljuk meg kideríteni, hogy magával a növénnyel van-e gond. Ha azt látjuk, hogy a sárgulásnak indult levél a növény alsó részén helyezkedik el, nem kell aggódnunk. Természetes folyamat, amikor az idősebb levél lehullik, hogy a növény azután új levelet hozzon. Ha azonban egyszerre több levél kezd sárgulni, vagy ha a legfelső levelek sárgák, ez arra utal, hogy a növény beteg lehet.

3 ok, ami a lepkeorchidea leveleinek sárgulását okozhatja

Első lépésként különítsük el a gyanús növényt a többi orchideától, hogy megelőzzük azok esetleges megbetegedését.

A probléma meghatározásához 3 lépés szükséges:

  1. A közvetlen napsütés lehet a tettes. A lepkeorchidea levelei megperzselődhetnek és elsárgulhatnak, ha közvetlen napfénynek vannak kitéve. Az orchidea cserepét állítsuk olyan helyre, ahol elegendő mennyiségű közvetett napfény éri.

  2. Megfelelő a hőmérséklet? A túl alacsony hőmérséklet is okozhatja az orchidea leveleinek sárgulását. Győződjünk meg róla, hogy az orchidea környezetében a hőmérséklet napközben 18 és 26 °C, míg éjjel 18 és 21 °C között van.

  3. Ellenőrizzük a gyökereket. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ez pedig a levelek sárgulását okozhatja. A növényt csak akkor szabad megöntöznünk, amikor az ültetőközegének a legfelső rétege már száraznak tűnik és a gyökerek színe fehér. Azt is ellenőrizzük, hogy elegendő vízelvezető nyílás van-e a cserép alján, ami lehetővé teszi a megfelelő vízelvezetést. Ha az orchideánk gyökérrothadásban szenved, de úgy látjuk, hogy ennek ellenére még mindig van pár egészséges zöld gyökérszála, akkor van remény: vágjuk le a rothadt gyökereket és a növényt ültessük át friss ültetőkeverékbe. Az átültetést követően az első héten öntözés helyett csupán a növény leveleit permetezzük vízzel.

Tipp a túlöntözés megelőzésére

A túlöntözés az egyik leggyakoribb és egyben legsúlyosabb probléma. Íme egy tipp arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a túlöntözés veszélyét azért, hogy az orchideánk tartósan boldog, egészséges és gyönyörű maradjon.

A túlöntözést elkerülhetjük, ha a lepkeorchideánknak a szükséges vízmennyiséget hetente egyszer 3 db jégkocka formájában biztosítjuk. Az ültetőközeg tetejére helyezett, lassan olvadó jégkockákból fokozatosan veszi fel a vizet a gyökérzet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR