Mitől száradnak a levélcsúcsok a szobanövényeknél?

Mitől száradnak a levélcsúcsok a szobanövényeknél?

Fűtésszezon.

Számos szobanövénynél megfigyelhetjük, különösen télen, hogy barnulnak, száradnak a levélcsúcsok. Az elsődleges ok a száraz levegő, amely a fűtési szezonban a legtöbb helyiségben fokozottan jelentkezik. Az aloe és a zöldike gyakran érintett a problémában.

Azonban nem mindig a száraz levegő az egyetlen oka a barnuló levélcsúcsoknak. Sokszor előfordul, hogy az okok összetettek, a túl sok víz és a hűvös kombinációjának eredményeként figyelhetjük meg a barnulást, főként a szukkelenseknél. Ezeknek a növényeknek ugyanis melegebb és világosabb helyre van szükségük és meglehetősen szárazon kell a földjüket is tartani.

Vörösesbarna levelekkel és száraz csúcsokkal reagál az aloe vera arra is, ha hirtelen helyváltoztatásra kényszerítjük és kikerül a lakásból a tűző napra.

Ezt könnyen elkerülhetjük, ha a kiköltöztetésnél először néhány napra a növényt félárnyékos helyre tesszük. A túl kicsi cserép és a túl sok nedvesség is az aloe levelek elszíneződéséhez vezethet. Keverjük átültetésénél a földjéhez homokot, valamint kevesebbet locsoljuk, ezzel csökkenthetjük a túlöntözés és a pangóvíz kialakulásának veszélyét.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR