Így metsszük a szobanövényként tartott fikuszokat

Így metsszük a szobanövényként tartott fikuszokat

Jól bírják.

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina)  és a szobafikusz (Ficus elastica)  a kedvelt szobanövények közé tartoznak. Gyorsan nőnek, szép zöld felületet jelentenek a lakásokban, tartásuk nem igényel szakértelmet. Metszenünk sem kell őket, legalábbis nem rendszeresen. Időnként azonban szükségessé válhat a visszavágás, például akkor, amikor egy ág elszárad, a növény gyengén, vagy görbén nő, vagy épp ellenkezőleg: túl nagyra terebélyesedik. A fikuszok jól tolerálják a metszést, néhány dolgot azonban érdemes szem előtt tartanunk, mielőtt hozzuk a metszőollót.

  • Mindegyik faj jól bírja a visszavágást, akár az idősebb, fás részekig is.
  • A metszésre a legjobb időpont a tavasz, rögtön a téli nyugalmi időszakot követően.
  • Ha több elágazódást szeretnénk, a metszést követően a növénynek elegendő fényre is szüksége van.
  • Lehetőleg viseljünk kesztyűt a vágásnál, mert ragacsos, tejszerű nedvet ereszt a növény.

Alapvetően egész évben metszhetjük a fikuszt, de a legjobb télen, vagy kora tavasszal megejteni a vágást. Ebben az időben sötétebb és hűvösebb van, a növény teljes nedvkeringése még nem indult meg. A vágást követően a növény hamarabb megerősödik és tavasszal erőteljesen ki tud hajtani.

A szobanövények télen fogékonyabbak a kártevők, kórokozók fertőzésére. A kislevelű fikusz gyakran látszólag ok nélkül hullajtja le a leveleit. Ennek számos oka lehet, amit nem mindig egyszerű megkeresni. Ez a faj az, amit legjobban érint a téli sötétség, ilyenkor senyved, mivel a kevés fény nem képes behatolni a korona belsejébe a kicsi, sűrűn álló levelek miatt. Ennek eredményeként időnként hosszú, vékony hajtásokat fejleszt. A tél végi metszés azért is hasznos, mert serkenti a friss, dúsabban elágazódó hajtások képződését.

A boltban vásárolt szobafikusz általában egy hajtásból növekszik. Minél gyakrabban metszünk, annál sűrűbb, bokrosabb lesz. Ha a levágott ágakat vízbe állítjuk, gyorsan begyökeresednek. Ez a módszer alkalmazható a kislevelű fikusznál is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR