Ne vágjuk le a könnyezőpálma léggyökereit, fontos szerepük van a növény életében

Ne vágjuk le a könnyezőpálma léggyökereit, fontos szerepük van a növény életében

Plusz segítség.

Aki nem tudja, hogy mi célt szolgának a léggyökerek, hajlamos a metszőollót keresni a barna, nem túl esztétikus "nyúlványok" láttán. Ne tegyük ezt, létfontosságú részt vághatunk így le a növényünkről!

Egy növény léggyökerei ugyanis különböző feladatokat láthatnak el: elsősorban a légzést biztosítják, de támaszthatnak, tápanyagot vehetnek fel, például az epifita növények esetében, vagy kiegészítő vízfelvételt végezhetnek, például a nálunk szobanövényként ismert könnyezőpálmánál (Monstera). A hegyescsúcsú futóka, a fikusz fajok és a filodendronok is fejlesztenek léggyökereket.

konnyezopalma leggyokerei 02
Maja Dumat

A Közép- és Dél-Amerika trópusi erdeiből származó könnyezőpálma őshazájában kúszónövényként él. Azért fejleszt léggyökereket, hogy akár több méteres magasságban is vízhez és tápanyagokhoz jusson. Amikor a léggyökér nedves földbe ér, hagyományos gyökereket fejleszt, amelyek a növény ellátását, támogatását szolgálják.

konnyezopalma leggyokerei 03
IES CANARIAS INSTITUTO

Segíthetünk a szobakedvencünk táplálásában, ha a léggyökerek csúcsát a földbe szúrjuk. Így kihasználhatjuk azt a képességüket, hogy ezek a gyökerek víz- és tápanyagfelvevő gyökerekké alakulnak. A dugványokkal történő szaporításkor is érdemes arra figyelni, hogy a dugvány léggyökerekkel rendelkezzen, mert így könnyebben begyökeresedik.

Csak akkor távolítsuk el a léggyökereket, ha teljesen elhaltak, elszáradtak. Az élő léggyökereket nem kell (nem szabad) levágnunk, mert ez a növény gyengülését okozhatja.

Bevezető kép: Maja Dumat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR