Hogyan kell metszeni a kerti rózsát?

Hogyan kell metszeni a kerti rózsát?

Ha bőségesen virágzó és egészségesen növekedő rózsatöveket szeretnénk, akkor feltétlenül metszenünk kell. A jó hír, hogy nem bonyolult és most megmutatjuk a módját.

Téli-tavaszi metszés

A rózsa metszése nagyon egyszerű. Olyan éghajlati viszonyok között, ahol viszonylag enyhe a tél, a január és a február a legideálisabb a metszésre. Azokon a területeken viszont, ahol hideg, fagyos téli hónapokkal kell számolnunk, a metszést halasszuk egy kicsit későbbre, amikor tavasszal a rózsa épp elkezd új hajtásokat hozni.

Mindegyik növényről távolítsuk el a nagyon gyenge, öreg és fás, elszáradt, élettelen, illetve beteg ágakat.

A bokros növekedésű rózsák metszése

Az angol rózsákat és az egyéb, folyamatosan virágzó, bokros növekedésű fajtákat 1/3 – 2/3 részben metsszük vissza, kismértékű ritkítás mellett.

A bokorrózsákat (teahibrideket és floribunda rózsákat) 3/4 – 1/2 részben metsszük vissza, a ritkítása néhány idősebb fő ágra szorítkozzon.

A szezononként egyszer virágzó bokorrózsákat ne bolygassuk meg nagyon, legfeljebb 1/3 részben metsszük vissza, és nagyon kis mértékben ritkítsuk csak.

A kúszó- és futórózsák metszése

A kúszórózsák metszésekor az előző évi virágzó hajtásokat vágjuk vissza 3-4 rügyre, vagy körülbelül 15 cm-re. Kössük fel az erős, új ágakat, az idősebbeket pedig szükség szerint ritkítsuk.

A futórózsákat hagyjuk tetszésük szerint szabadon nőni. Az idősebb ágakat akkor távolítsuk el, ha azok túl sűrűn állnak. A futórózsák egyes fajtái rendkívül erőteljes növekedésűek. Ha a rózsánk nagyon megnőtt és szeretnénk megzabolázni, akkor a metszését ugyanúgy végezzük, mint a kúszórózsák esetén. A nagyon drasztikus metszés csökkentheti a következő szezonban a virágzás mértékét, így amikor futórózsát választunk, mindig győződjünk meg arról, hogy a rózsa nem lesz-e majd túl nagy a kiszemelt helyre.

Rózsa

Az elvirágzott rózsafejek eltávolítása

Az elvirágzott rózsafejek eltávolítása elősegíti az újabb virágzást és segít megőrizni a növény rendezett megjelenését a teljes nyár folyamán. Akár pihentető tevékenységként, kikapcsolódásként is elvégezhetjük egy-egy nyári napon. Lemetszhetjük csak az elvirágzott rózsafejet, de vissza is metszhetjük a szárat egészen az első teljes levélszámú levélig.

Az angol rózsák nyári metszése

Ha angol rózsát nevelünk, a metszését tekinthetjük sokkal inkább művészetnek, semmint tudománynak, mivel csupán néhány merev és szigorúan betartandó szabály létezik. Bár a célunk, hogy a rózsát egy meghatározott méretre szabjuk, azt találjuk, hogy a gyakorlatban rengeteg variációs lehetőség létezik, különösen az erőteljes növekedésű, illetve kúszó fajták esetében. Ezeket a fajtákat megmetszhetjük csupán kis mértékben, de nagyobb mértékben is a saját, egyéni igényeink szerinti magasság és forma elérése érdekében.

Rózsa

Az erőteljes növekedésű és folyamatosan virágzó változatok nyári metszése minden egyes virágzási hullámot követően újabb virágzásra serkenti a növényt, továbbá a rózsa magasságát is szabályozhatjuk ez által. A nyári metszéskor egyszerűen metsszük vissza a virágos ágakat, mindegyiken meghagyva 2-3 rügyet biztosítva az adott szezon új hajtásnövekedését.

Korábban írtuk a rózsáról:

A futórózsa metszésével több virágot csalogatunk elő

Hogyan neveljünk a kertben rózsát?

Hogyan védd a rózsát minden vegyszer nélkül?

Így kell csipkebogyót gyűjteni

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR