Narancssárga izsópfű, a rövid életű évelő

Narancssárga izsópfű, a rövid életű évelő

A fűszeresen illatos virágját nemcsak a kertészek, hanem a rovarok, sőt a kolibrik is igen kedvelik. Adunk néhány ötletet a gondozásához.

Angol neve „hummingbird mint”, azaz kolibrimenta, tudományos neve pedig Agastache aurantiaca ’Apricot Sprite’. A narancssárga izsópfű évelő növény, de gyakran egynyáriként használják, mert évelőnek nagyon rövid életű, érdemes minden évben szaporítani.

Felfelé törő, sűrű bokrot képez, gyors növekedésű, 50-70 cm magas lesz. Illatos levelei ősszel lehullanak. Egész nyáron virágzik, felálló füzérekben lazacszínű, csöves virágokkal, a zsályához hasonlít.

Izsópfű

Szaporítható tőosztással, vagy tavaszi magvetéssel 13-18 °C-on. Tápdús, jó vízáteresztő, nyáron is nyirkos talajt igényel. Napra vagy félárnyékba való. Gondozása: az elszáradt virágszárakat télen ki kell metszeni, ha tovább akarják tartani.

A Beretvás kertészet honlapja a következőket tanácsolja:

Az elvirágzott részeket vágjuk vissza. Az izsópfüveknek két nagy csoportjuk van. Az első a nagyobb méretű, rövidebb ideig virágzó, de főleg kék, lila, fehér és pirosas színben pompázóak, melyek főleg a természetesebb évelőágyásokban mutatnak jól. Méhlegelők. Származási helyeik főként az északi földgömb hidegebb részei: Korea, Észak-Amerika, Kína. Ilyenek, pl.: Agastache foeniculum, Agastache ’Pink Pop’.

Izsópfű

A másik csoportjuk valamivel alacsonyabbak, hosszabb ideig virágzóak, főként rózsaszínben és narancssárga virágokban tündökölnek. A méhek nem nagyon kedvelik. Származási helyük Kalifornia és Mexikó, ezért fagyérzékenyebbek. Jól mutatnak alacsony cserje-, és évelő ágyásokban, dézsákban is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR