Ne vedd félvállról: ettől a 3 dologtól függ a szobanövények egészsége

Ne vedd félvállról: ettől a 3 dologtól függ a szobanövények egészsége

Ha drága a növényed élete, fordíts ezekre kiemelt figyelmet.

Nem titok, hogy a cserepes és a vágott virág díszíti a lakást. Az egészséges szobanövény titka a természetes élőhelyet utánzó elhelyezésen, megfelelő tápláláson és a locsoláson múlik.

szobanovenyek egeszsege 02

Növényápolás

Némelyik szobanövény elhanyagolva is virít, mások rengeteg gondozást igényelnek. Egyes növényeket ki is ültethetjük nyáron a kertbe, hogy jobban fejlődjenek.

Cserepes növényeinkhez ne használjunk kerti földet, mert nem steril és a benne lévő baktériumoknak kedvez a benti környezet. Szaküzletben vásároljunk megfelelő virágföldet.

A központi fűtés szárítja a levegőt, éppen ezért a szobanövényeket hetente egyszer fújjuk be vízpermettel.

A növényeket rendszeresen poroljuk le, a fényes leveleket töröljük le glicerinnel. Ettől fényesebb lesz, és nem tapad rájuk a por. A tej és a víz 1:1 arányban ugyancsak jó levélfényező.

szobanovenyek egeszsege 04

A szobanövények csoportosan érzik jól magukat., különösen ha száraz a levegő. Fontos, hogy mindnek azonos legyen a fény-, a meleg- és a vízigénye.

Hideg teát, kifőtt tealeveleket és kávézaccot virágfölddel keverve talajlazító hatást érünk el. A keverék főleg páfrányoknak való. A tojás főzővize ugyancsak táplálja a növényt.

Mielőtt a cserépbe tennénk a földet, előtte az aljára tegyünk egy kevés sódert vagy cseréptörmeléket, ezzel megoldjuk a felesleges víz távozását és a gyökerek szellőzését.

Ha virágládában tartjuk a növényt, a tetejére rakjunk kavicsot, hogy az eső ne mossa ki a földet a ládából.

Az új szerzeményeket néhány hétig tartsuk távol a növényeinktől, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy egészségesek. Az átültetett növényt ne tápláljuk 2-3 hónapig, mert különben a gyökerek nem szövik át az új talajt.

 szobanovenyek egeszsege 03

Locsolás

Használjunk állott vizet. A túl meleg vagy hideg öntözővíz árt a növényeknek. Az éjszakára állni hagyott vízből elpárolognak vagy kicsapódnak az ártalmas anyagok.

Mielőtt hosszabb időre elutaznánk, engedjünk a kádba pár centi vizet, és állítsuk bele a cserepeket vastag törölközőrétegre. Így annyi vizet szívnak fel a növények, amennyire szükségük van.

Vagy egy kenderzsineg egyik végét dugjuk a cserépbe, a másik végét egy vödörbe, a vödröt rakjuk magasabbra mint ahogy a növény van. A spárga megszívja magát, és ellátja a növényt vízzel.

Jót tesz a növénynek, ha néha állott teával locsoljuk meg. De ne tegyük ezt túl gyakran, mert a túlzott csersav árt a növénynek.

Ha nem akarjuk, hogy csepegjen a függő virágkosár, néha egy-két jégkocka talajra helyezésével is elintézhetjük az öntözést. Legyünk óvatosak, mert a hideg árthat a növénynek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR