Nincsen rózsa tövis és öntözés nélkül

Nincsen rózsa tövis és öntözés nélkül

A futórózsák vízigényesebbek, mint az ágyásrózsák.

A rózsa bármelyik kert díszévé válhat, ha szakszerűen gondozzuk! Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, de a rendszeres öntözést nem lehet megspórolni. Sőt, az sem mindegy, hogy miként locsolunk!

rozsa tovis ontozes 02

Induljunk ki abból, hogy a rózsák kb. 15-30 cm mélyen gyökereznek, ezért nem is kell túl gyakran öntözni őket. Csak a hosszan tartó száraz időszakokban és nyári kánikulai napok után szükséges bőségesen meglocsolni a virágokat. Viszont ha nem juttatunk ki elegendő vizet, akkor csak kis mennyiség szivárog le a talajba, és nem jut el a gyökerek alsó részéig. Vagyis a felszíni öntözés nem sokat ér!

Csak a talajt öntözzük, lehetőleg öntözőkannával. Ez azért is fontos, mert nedves, párás körülmények között a szirmokat megtámadhatja és tönkreteheti a szürkepenész (botritisz). Ha a levelek állandóan vizesek, mert felülről öntözzük őket, akkor nagyobb az esélye a betegség előfordulásának. Inkább ritkábban itassuk át a talajt teljesen, minthogy többször, de csak a felszínre kerüljön víz.

rozsa tovis ontozes 03

Néhány trükkel elősegíthetjük a rózsa jobb vízgazdálkodását. Ha a talajt sekélyen megkapáljuk, lassabban párolog el a nedvesség a talajból, és ezt a vizet a növények fel tudják venni. Hasznos lehet a talajtakarás is, ha a tövek közé lenyírt füvet, mulcsot terítünk.

Figyeljünk rá, hogy öntözéskor a víz ne fusson ki a növény alól, hanem annak a tövénél szívódjon be. Ezért a növény töve körül alakítsunk ki egy kis tölcsért, árkot, amelyben majd megáll a víz. Ez különösen fontos akkor, ha a növényeket lejtőre, rézsűre ültettük.

rozsa tovis ontozes 04

A futórózsákról nem árt tudni, hogy vízigényesebbek, mint az ágyásrózsák, ezért többet kell őket öntöznünk. A nyári hónapokban különösen megnő a napsütötte falak elé ültetett futórózsák vízigénye. Tapasztalt rózsakertészek azt tanácsolják, hogy augusztus közepe után már ne öntözzünk, különben túl későn áll le a növekedés, és nem fásodnak meg kellőképpen a hajtások. Az ágak nem lesznek elég kemények, és emiatt fagyérzékenyebbek.

A rózsánál is tartsuk be az általános öntözési tanácsokat, kora reggel vagy késő este locsoljunk, és elsősorban állott esővízzel. Csak rendszeres öntözés mellett díszítheti kertünket a rózsa.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?