Petrezselyem, kurkuma, áfonya.
Fessünk tojást húsvétra természetesen, mesterséges színezékek, festőanyagok használata nélkül! Amellett, hogy ezek a színek természetesebbek és szebbek, egészségesebbek is, mint a mesterséges színezékek. A tatrazin és az azorubin például két olyan mesterséges színezék, amelyet gyakran alkalmaznak az élelmiszeriparban. Ezek nem veszélytelenek: az érzékenyeknél bőrpírt, viszketést vagy asztmás rohamot okozhatnak. A tojáshéj pórusain, apró repedésein keresztül bejuthatnak a tojásba is, amelyet elfogyasztva végül az emberi szervezetbe kerülnek.
A legjobb, ha a tojásfestéshez egy régi lábast fogunk be. A tojások héját előzetesen érdemes ecettel zsírtalanítani, a festés után pedig olajjal, szalonnával fényesíteni.
Nézzük, hogy mely növényekkel érhetjük el a különböző színárnyalatokat!
Piros: cékla, vöröshagyma héja, roiboos tea
Lila: lilakáposzta, bodzabogyó leve
A tojásokat csomagoljuk közvetlenül főtt lilakáposzta levélbe, vagy főzzük őket 500 g káposztából és 1 l vízből készült lében.
Kék: áfonya
A tojásokat főzzük áfonyalében.
Zöld: petrezselyem, spenót, csalánlevél
Sárga: kurkuma
1 liter vizet 20 g kurkumával forraljunk fel és tegyük bele a tojásokat.
Sárgásbarna: hagymahéj, kömény, kamilla
2,5 l vizet 70 g hagymahéjjal, köménnyel vagy kamillával forraljunk fel, majd ebben főzzük keményre a tojásokat. Különösen szép mintát kapunk, ha leveleket, virágokat teszünk előtte a tojásra és egy harisnyába kötjük őket szorosan rögzítve a díszeket.
Barna: fekete tea
A tojásokat helyezzük egy edénybe, amelyben 1 liter forró vízhez 10 teafiltert lógattunk.
Nagyon szép színeket érhetünk el más zöldségek, bogyósok, fűszerek használatával is, érdemes kísérletezni! A színárnyalatok attól függően is változnak, hogy a kiindulásként fehér- vagy barnahéjú tojásokat vettünk-e.