Növényötletek a téli teraszra

Növényötletek a téli teraszra

Pillantás az ablakból.

Télen is maradhat vonzó és dekoratív a teraszunk, megfelelő növényválasztás és tervezés mellett. Ha rászánunk némi időt, akkor öröm lesz kinézni az ablakon a leghidegebb napokon is.

Télre a legtöbb terasz kiürül: a cserepes növények a telelőhelyiségben, a kerti bútorok a pincében várják az új szezont. Ilyenkor felfedezhetjük azokat az apró szépségeket, gyöngyszemeket a bokrok és fák alatt is, amelyek máskor szinte eltűnnek a „rengetegben”.

novenyotletek teli terasz 02

A terasz félárnyékos helyeire fekete hunyor kerülhet a talajtakaró japán sás mellett. A varázsmogyoró korán virágzó fajtái egy védettebb helyen akár már decembertől nyílhatnak, A lassan növekvő fásszárú akár a teraszon is nevelhető. Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk pangóvízben állni és néhány évente ültessük át a növényt. Ősszel színpompás lombjában is gyönyörködhetünk.

novenyotletek teli terasz 03

Az időjárástól függően a téli jázmin is december-januárban bontja szirmait. Annak érdekében, hogy a hosszú hajtásokkal rendelkező bokor formában maradjon és minden évben új rügyeket hozzon, rendszeresen vissza kell a hajtásokat vágnunk. Támaszték mellett felfelé is szépen növekszik.

novenyotletek teli terasz 04

A kis tűlevelűeket is érdemes bebugyolálni, hogy bírják a telet: a törpe boróka, cukorsüveg fenyő és a hinoki hamisciprus kókuszszőnyeg és gyapjúvédelmet kaphat. Még a télálló növényeknek is szükségük van némi védelemre a fagyos kertben annak érdekében, hogy a gyökérlabdák ne fagyjanak át. Fagymentes napokon ne feledjük az öntözést!

novenyotletek teli terasz 05
F. D. Richards

A fagyálló olasz agyagcserepek nehezek és igen drágák, azonban a teraszon telelő növényeink számára ideális választást jelentenek ezek a terrakotta edények. A felesleges öntözővíz könnyen el tud belőlük folyni, ha egy kis faalátétre vagy agyaglábakra állítjuk a cserepet. Ha kemény fagy várható, akkor érdemes jutazsákkal bebugyolálni, védeni a szabadban álló terrakotta cserepeket is.

novenyotletek teli terasz 06
F. D. Richards

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR