Lisztharmat hullott a veteményesre

Lisztharmat hullott a veteményesre

A lisztharmatot okozó gomba a hobbikertben is megjelenik, károsítja a család konyhájába szánt zöldségeket. Vegyük fel a harcot ellene úgy, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk!

Számos növénynek ismert lisztharmat gomba okozta betegsége, például tökféléken (uborka, cukkini, dinnyék), borsón, paprikán, sárgarépán, petrezselymen igen gyakoriak.

Lisztharmatos

A fertőzött növények leveit a gomba fehéres vékony rétege vonja be, alatta a zöld szövet elhal, elszárad. A növény elveszíti az asszimilálásához szükséges zöld felület jelentős részét, csökken a termés mérete, mennyisége. Párás levegő kedvez a betegségeknek, a termésekkel leterhelt növényeknél szokott súlyosabb kárt okozni.

Lisztharmat paprikán

Védekezés

A nemesítők uborkánál már előállítottak lisztharmat rezisztens fajtákat, ezek termesztésük során nem igényelnek az adott gomba ellen kémiai védelmet. Az elemi kén tartalmú gombaölő szerek hatnak a lisztharmat gombák ellen. A betegség megjelenésekor ajánlott a permetezés, mely akkor lesz csak eredményes, ha kijuttatáskor egyenletes fedettséget biztosítunk.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR