Óriásra nőtt csavarpálmák a lakásban

Óriásra nőtt csavarpálmák a lakásban

Élelmiszernövény.

A csavarpálmák rendkívül mutatós, hatalmasra növő növények. Egy kifejlett példány akár a 3 méteres magasságot, 3-4 méteres szélességet is elérheti. Ráadásul támasztógyökereket is fejleszt, amellyel stabilizálja magát.

csavarpalmak lakasban 02

Az érdekes szobanövény a helyszükséglet miatt csak a nagy irodákban, hallokban érzi igazán jól magát. A nemzetséghez több mint 600 faj tartozik, a melegebb országokban a keleti féltekén honosak, ahol a tengerek közelében nőnek, néha egész nagy területeket fedve.

csavarpalmak lakasban 03

Gömbalakú, narancsformájú gyümölcsei ízletesek, leveleinek rostjaiból kosarakat, csomagolóanyagot készítenek. Az illatos csavarpálmát (Pandanus tectorius)  Kelet-Indiában és Kínában termesztik, ott fontos nemzeti tápláléknak, gyógynövénynek számít. Ez a faj különösen ajánlatos szobanövényként, a száraz levegőt is elviseli. A villás csavarpálma (P. furcatus)  ugyancsak tartható lakásban, meglepően gyorsan nő, hatalmas méretet érhet el. Megfigyelték, hogy a torzsavirág csúcsa három óra alatt akár 1 métert is növekedhet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR