Almazöld fűszer.
Ázsiában kedveltek a színes fűszerek, ételek. Az egyik legextrább színe alighanem a dadar gulung nevű kókuszos palacsintának és a kue pandannak nevezett desszertnek van: almazöld, nagyon intenzív, élénk színűek. A zöld színű sütemények színét nem ételfesték adja, bármennyire is úgy festenek.
A színért a pandannak, pandanusznak vagy csavarpálmának nevezett növény levelei felelnek. A hosszú, kard alakú levelekből nyert kivonat a konyhában is használatos. A levelek aromája a vaníliához hasonlatos, édeskés, ezért a fűszert kelet-ázsiai vaníliaként is emlegetik.
Dadar gulung (Tiket2.com)
Az ázsiai országokban a pandant fűszerként és színezékként is széles körben használják. Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában a kevésbé kiváló minőségű rizsfajtákat ízesítik vele. Ehhez az egész levelet megfőzik, majd főzés után eltávolítják azt az ételből. A krémeket, szószokat is finomabbá lehet így tenni.
Pandanlevél (Huyzee Vu), buko pandan (dbgg1979)
A húsokat, halakat pedig főzés, párolás előtt becsomagolják a pálma leveleibe, így gazdagítják az ízvilágukat. Thaiföldön előszeretettel fogyasztanak jeges italokat kókuszdióból, pandan ízesítéssel. Sri Lankán a levelek nem hiányozhatnak a curryből, de teákat is gyakran ízesítenek vele.
Időközben a gasztrotrendeknek hála Európába is megérkezett a pandanlevél, a kuriózumra vágyók hozzájuthatnak, főként ott, ahol egzotikus piacok működnek (pl. Bécsben). Az európaiak elsősorban desszertekben, fagylaltokban, süteményekben barátkoznak az édes ízzel, de akad, aki a leveleiből, gyömbérrel és mangóval kiegészítve gyümölcsös finomságot készít.
Pandanlevél-kivonattal készült piskótakuglóf (Andrea Nguyen)
Az egzotikus levelekhez néha mélyhűtve is hozzájuthatunk, ázsiai boltokban vagy online rendeléssel. Felolvasztás után a leveleket mossuk meg, vágjuk apróra és valamennyi langyos vízzel elkeverve pürésítsük. A keveréket egy finom szitán, konyharuhán nyomjuk át, hogy minél több zöld levet nyerjünk.
Buko pandan (punctuated)