Összefoglaló annak, aki muskátlit szeretne

Összefoglaló annak, aki muskátlit szeretne

Előbb-utóbb minden kertészkedő rászánja megát, hogy muskátlit ültessen. A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és a muskátli ültetésének legnagyobb buktatóit.

Akinek van egy kis kertje, balkonja, erkélye vagy csak egy-két ablakládája, az feltétlenül muskátlit akar ültetni, mégpedig virágosat!

A legendával szemben a muskátli nem ősi, magyar virág, Dél-Afrikából származik, és a 16. század közepe táján került hozzánk. Igaz, azóta egyike a leggyakoribb kerti virágoknak. Sokféle muskátlit ismerünk. Vannak közöttük illatos lombozatúak, pelyhes és fényes levelűek, amelyeknek a virága fehér, piros, rózsaszín, lila vagy cirmos is lehet.

A két leggyakrabban ültetett muskátli: a kerti vagy közönséges muskátli (Pelargonium zonale), amelynek a hajtásai függőlegesen felfelé és oldalt növekednek. Ezek általában jól tűrik a tűző napsütést, ezért a déli, dél-keleti fekvést kedvelik. A futómuskátli (Pelargonium peltatum) hajtásai lecsüngők, sokszor - mint egy tarka, keleti szőnyeg - úgy terülnek el. Ők kevesebb napsütéssel is beérik, ezért a keleti és a nyugati fekvésben is jól érzik magukat. A ház északi ablakaiba muskátli nem való.

Futó

Nyáron hetente tápoldatozzuk! A kerti és a futómuskátli is szereti a bőséges víz-és tápanyag ellátást. Az ablakládában kevés föld fér el, és a benne levő tápanyagokat a növények gyorsan elfogyasztják. Ezért a muskátli akkor virágzik sokat és szépen, ha jó minőségű, agyagot is tartalmazó kerti földbe ültetjük és hetente egyszer tápoldattal is megöntözzük. Egy 60 cm-es ládába legfeljebb három tövet ültessünk, ezek elbokrosodnak és betöltik a rendelkezésükre álló teret.

Az elszáradt, sárguló leveleket le kell szedni, az elnyílt virágokat a szárukkal együtt kell kitördelni. A hosszúra nyúlt hajtásokat ajánlatos visszametszeni, mert így kapunk az egész nyáron folyamatosan és szépen virágzó töveket.

Fehér virágú

Leggyakoribb kártevője a levéltetű; ez ellen permetezéssel lehet sikeresen védekezni.

Érdemes megjegyezni, hogy a fiatal, két-három éves tövek virágoznak a legtöbbet és a legszebben, az öregedő tövek egyre kevesebb és hitványabb virágokat nyitnak, ezért az állományt rendszeresen meg kell fiatalítani. Ennek legegyszerűbb házi módszere a dugványozás. A dugványozásra szánt hajtásokat májusban kell a tőről lemetszeni. A dugvány 15-20 cm hosszúságú legyen. A tövén hagyjunk egy fél cm-es csonkot, a pálhaleveleket szedjük le és szükség esetén távolítsuk el az alsó, egy-két lomblevelet is. A dugvány tőzeges, kerti földbe ültetve hat hét alatt meggyökeresedik és még az idén virágot is bonthat. Videón megmutatjuk:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR