Ősszel vethető zöldségek és fűszerek

Ősszel vethető zöldségek és fűszerek

Ezek vagy beérnek még idén, vagy az elsők között teremnek majd tavasszal. Kár kihagyni őket!

5 olyan érvünk is van, amelyek amellett szólnak, hogy korai még elfelejtenünk a zöldségeskertünket. A gondos kertész ilyenkor már a jövőt tervezi.

Nézzük meg, hogy milyen teendők adódnak most a szeptemberi kertben

1. A legtöbb zöldség vetésére ugyan tavasszal és ősszel kell sort keríteni. Vannak szép számmal olyanok is, amelyeket nyár végén ültethetünk. Ezek november végéig szedhetők, közéjük tartozik az őszi spenót. Ugyancsak ilyen a zöldhagyma, a petrezselyem. A tépősaláta, a fejes saláta és a hónapos retek vetése esetén is még idén ősszel élvezhetjük a termést.

2. A téltűrő fűszernövények közül sokat most is ültethetünk, ilyen a citromfű, a menta, a tárkony. Sőt a bordáskel, amelyet alig másfél hónap után be is takaríthatunk.

3. A szabadföldi saját paradicsom páratlanul zamatos. A folyamatos virágzáshoz és termésfejlődéshez mostanában még trágyázzuk meg a növényeket speciális paradicsomtrágyával.

4. A biokertészkedést szívesen kipróbálók hígított csalán- vagy fekete nadálytőfőzettel trágyázhatják a paradicsomot. Ehhez 1 rész növényfőzetet kell 20 rész vízhez keverni.

5. Ha augusztus legvégén, szeptember elején a cukkini és a többi tökféle már kevesebbet virágzik, vagy lehullanak a meglévő virágaik, lazítsuk fel a talajt a növény körül, és erőteljesen dolgozzunk a talajba zöldségtrágyát. Óvatosan, mert a tökfélék gyökere nem hatol mélyre a talajba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR