A teraszon fogsz kertészkedni? Erre készülj fel

A teraszon fogsz kertészkedni? Erre készülj fel

Mikor már eldöntötted, milyen növényeket szeretnél a ház közelében látni, akkor fel kell készülnöd az elültetésükre. Ennek sikeréhez szerertnénk néhány hasznos tippel hozzájárulni.

Mivel a konténerek meglehetősen nehezek lesznek, mihelyt megtöltöttük azokat földdel, előre döntsük el, hová fogjuk rakni, és már a földlapátolás és ültetés előtt állítsuk a kiszemelt helyére. Ha a napközbeni öntözés nehézségekbe ütközik, olyan helyet keressünk a növénynek, hol bőven éri a reggeli napfény, a nap legmelegebb óráiban viszont árnyékban van. Még akkor is kövessük ezt a módszert, ha a növény történetesen nagy fényigényű. A délutáni árnyas órák csökkentik a növény számára szükséges víz mennyiségét.

Hortenzia

Alapvető, hogy a konténerek alján legyenek vízelvezető nyílások. Nem szükséges azonban ezeket cserépdarabokkal vagy kavicsokkal befednünk, amikor a konténert megtöltjük földdel. Ez ugyanis nem javít a vízelvezetésen, hanem ellenkezőleg, a cserépdarabok vagy kavicsok elzárhatják az elfolyni készülő felesleges víz útját. A föld kimosódását úgy is megelőzhetjük, ha ültetés előtt egy réteg konyhai papírtörlőt vagy újságpapírt fektetünk a lyukakra. Ha a növénytartó edényünk túl mély, a szükséges virágföld mennyiségének csökkentése érdekében tehetünk az aljába egy réteg kavicsot vagy polisztirol gyöngyöt.

Az egyszerű kerti talaj túl koncentrált, tömör a konténeres ültetéshez. A 3-4 literes konténerekhez speciális szobanövény földkeveréket használjunk. A nagyobb konténerekhez használjunk viszonylag durva, föld nélküli ültetőközeget, hogy biztosítsuk a megfelelő víz-levegő egyensúlyt.

Érdemes lehet az ültetőközegbe perlitet is keverni, mivel nagy mennyiségű vizet képes tárolni a növény számára. Anélkül javítja a növény vízellátását, hogy a földet átáztatná.

Mielőtt a konténert megtöltjük, az ültetőkeveréket előre nedvesítsük meg, vagy a konténert öblítsük át jól alaposan többször vízzel. Ültetés előtt győződjünk meg róla, hogy a föld mindenütt egyformán nedves.

Bazsalikom és paradicsom

A konténerbe ugyanúgy ültessük el a növényt, mint általában a kertben. Ha a konténerbe többfajta növényt ültetünk vegyesen, az ültetési távolságot figyelmen kívül hagyhatjuk és ültethetjük a növényeket sűrűn; ültetés után sokszor vissza is kell metszenünk a növényeket. Fák és cserjék esetén metsszük le a körbecsavarodó gyökérzet egy részét és ügyeljünk arra, hogy a gyökérlabda ugyanolyan mélyen legyen elültetve az ültetőkeverékbe, mint a faiskolában volt. Ültetéskor az ültetőkeveréket tömörítsük, majd alaposan öntözzük be. A konténert soha ne töltsük fel az ültetőkeverékkel egészen a pereméig - hagyjunk helyet az öntözéshez.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR