Alpesi tündérvirág: elegáns szépség az árnyékosabb kertekbe

Alpesi tündérvirág: elegáns szépség az árnyékosabb kertekbe

Sűrű szőnyeget képez.

Az alpesi tündérvirág (Epimedium alpinum)  az erdők növénye, amely legjobban az enyhe árnyékban érzi magát. Az északi féltekén elterjedt, az Alpoktól egészen Algériáig, de Japánban, Kínában is megtaláljuk.

Akár 25 kétszínű, piros-sárga virágot is hozhat áprilistól a törékeny virágszárakon. Az igénytelen, lombhullató talajtakaró gyorsan elterjed és a szárazságot is jól tűri. Kedveli az enyhe félárnyékot és a friss, humuszban gazdag talajt. Egyes fajok elviselik a szárazságot, a mélyebb árnyékot és a fák aljnövényzeteként a gyökérnyomást is. Márpedig ezek a tényezők azok, amelyek a kertekben is problémásak. A virágok gyökerei sekélyen terülnek el, ezért fontos, hogy télen védjük a rizómákat. Ha elkerüljük a téli napsütést és a szeles helyeket, akkor könnyen átvészeli a növény a telet. Szükség esetén mulccsal vagy ágakkal is takarhatjuk. Tél végén érdemes visszavágni a lombját, mielőtt újra kihajt.

alpesi tundervirag elegans 03

A virágszépségek közé tartoznak a nagyvirágú tündérvirág (Epimedium grandiflorum)  fajtái is: az 'Akebono' például gazdagon hozza fehér, lilásrózsaszínnel árnyalt virágait. Mindössze 20 cm magasra nő, nagyon toleráns növény.

alpesi tundervirag elegans 05
brewbooks

A sárga tündérvirág (Epimedium x perralchicum)  'Frohnleiten' fajtája ajánlható mutatós lombszőnyegként, mert könnyen gondozható, ugyanakkor elnyomja a gyomokat. Ez a fajta télen is zöld, tavasszal pedig sárga virágtengerrel díszít.

alpesi tundervirag elegans 02

A tündérvirág fajok és fajták jól társíthatók más növényekkel is. Jól kombinálhatók hagymás növényekkel, illetve olyan fajokkal, amelyek tél végén nyílnak, például hóvirággal, téltemetővel, krókusszal, szellőrózsával.

alpesi tundervirag elegans 04

A mutatós levelű árnyliliom, a keserűfű vagy az erdei tündérfürt ellensúlyozhatja a tündérvirág elterjedését és jól kiegészíti az összképet. A nagyvirágú és a szívlevelű tündérvirág (Epimedium x youngianum)  a fodorkával, páfrányfélékkel, a szép szívvirággal, a kaukázusi nefelejccsel, a sásfajokkal, a szálkafűvel kombinálható. Remek társuk lehet a virággyertyákkal díszítő poloskavész és az illatos lila borkóró is.

Ázsiai hibrid az 'Arctic Wings', amely télen is zöld, fényes lombbal és tavasszal nyíló, piros virágokkal hódít. Világos narancsszínű virágok jellemzik az Epimedium x warleyense 'Orangekönigin' nevű fajtát. A 20-35 cm magas faj rendkívül robusztus, sűrű szőnyeget képez és a mostohább körülmények között is megállja a helyét. A vöröslő tündérvirág (Epimedium rubrum)  ’Galadriel’ fajtáját rubinpiros virágok jellemzik, valamint mutatós, vörös szélű levelek. Erőteljes, robusztus növekedésű.

alpesi tundervirag elegans 06
Andrey Zharkikh

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR