Öt növény a hálóba, hogy szebb legyen az álmod

Öt növény a hálóba, hogy szebb legyen az álmod

Ezeket a szobanövényeket helyezd a hálószobába a megnyugtató kisugárzásuk és a levegőt javító hatásuk miatt.

Az alábbi öt nagyszerű növény segít a jobb alvásban, köszönhetően nyugtató és légtisztító hatásának.

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor éjjelente órák hosszat csak forgolódunk az ágyban, és nem sokkal az ébresztőóra jelzése előtt sikerül csak elaludnunk. Az ilyen álmatlan éjszakák sok energiát elvonnak a szervezetünkből, megcsappan a teljesítőképességünk, nyomott lesz a hangulatunk, ezzel együtt az általános életminőségünk is romlik.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a jobb minőségű alvás elérésére, ha otthonunkat mutatós edényekbe, kaspókba ültetett dekoratív növényekkel tesszük teljessé. Nem csak a szemnek nyújtanak kellemes látványt: valóban élettelivé varázsolják az életterünket. Nem utolsósorban pedig kiváló pihentető és légtisztító hatásuk előnyeit is élvezhetjük. Ez pedig végeredményben hozzájárul az egészséges, nyugodt alváshoz.

Nem kevésbé mellékes, hogy a stressz és a szorongás okozta álmatlanságot is sikeresen elűzhetjük, ha a lakást, és különösen a hálószobánkat különféle nyugtató hatású növényekkel osztjuk meg. Végtére is egyértelműen bizonyított, hogy a természetben eltöltött idő csökkenti a stresszt – akkor miért ne hoznánk be a természetet a négy fal közé?

A környezetszennyezés okozta rossz levegőminőség, a kellemetlen szagok, valamint a penészgomba szintén mind-mind hatással vannak a légzésünkre, ilyen körülmények között pedig a kellemes éjszakai alvás szinte lehetetlennek tűnik. A jó hír azonban, hogy létezik jó néhány növény, amelyek tisztítják a levegőt, miközben mi alszunk. Olyannyira, hogy a NASA például egy egész tanulmányt szentelt a témának! A tanulmány kivonata angol nyelven itt olvasható >>

Bár a választható növények száma meglehetősen nagy, írásunkban az 5 leghatékonyabb növényt emeljük ki, amelyek javíthatnak a közérzetünkön és elősegíthetik a minőségi alvást.

1. Aloe vera

Az Aloe vera nagyszerű gyógyhatású növény a természet patikájából: gyulladáscsökkentő hatású, kisebb égési sérülések, felületi bőrsérülések, horzsolások kezelhetők vele, továbbá méregteleníti a szervezetet. Ezenkívül segít a tisztítószerekben található szennyező vegyi anyagok közömbösítésében, ezáltal tisztítja a hálószoba és a lakás többi helyiségének a levegőjét.

Aloe

Szintén említésre méltó érdekesség ezzel a remek növénnyel kapcsolatban, hogy az esetben, ha a káros vegyi anyagok szintje magas az otthonunkban, a növényen barna foltok jelennek meg: mintegy jelzi nekünk, hogy "komoly a helyzet".

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően vezető helyen szerepel a NASA listáján, és az anyósnyelvhez hasonlóan éjjelente oxigént bocsájt ki, elősegítve a pihentetőbb alvást. Nagy előnye továbbá, hogy egyike a legkönnyebben tartható, gondozható növényeknek – jól viseli a mellőzést, mivel nem igényel gyakori öntözést.

Az egyiptomiak a "halhatatlanság növényének" nevezték, ami nem csoda, hiszen a növény könnyen szaporítható. Ha veszünk egy cseréppel, hamarosan minden szobába jut belőle. Sőt még szeretteinket is megajándékozhatjuk a "boldog alvást" hozó növénnyel! Tartsuk a hálószobában az ablakpárkányon, mivel jócskán igényli a közvetlen napfényt.

Az Aloe vera leveleinek nedvét felhasználhatjuk többek között rovarcsípések, száraz bőr, kisebb vágások és égési sérülések helyi kezelésére. Egész egyszerűen minden otthon alapnövénye kell, hogy legyen!

Az aloe szaporításáról korábban már itt írtunk >>

2. Levendula

Ki ne szeretné a levendula csodás illatát? Talán a legismertebb az összes olyan növény közül, amelyek elősegítik a jó alvást és csökkentik a szorongást.

Levendula

A különböző kutatások is erre az eredményre jutottak, azaz kimutatták, hogy a levendula illata lassítja a pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást és a stresszt.

Egy kutatás kimutatta, hogy a levendula illatának hatására a csecsemők kevesebbet sírnak, mélyebben alszanak, továbbá csökken a nyugtalanságuk. Ezen jótékony hatásokat természetesen az édesanyák ugyanúgy élvezhetik!

Nők esetén ugyanis a levendula elősegíti a könnyebb elalvást, csökkenti az alvás közbeni gyors szemmozgást (REM), valamint az alvás nélkül töltött idő hosszát. Férfiaknál azonban az ellenkező hatást váltja ki.

Bár se szeri, se száma az üzletekben kapható levendula illatú termékeknek (a levendula illatú kendőktől kezdve a  levendulás matracokig), amelyek a háborítatlan, nyugodt éjszakai pihenést hivatottak biztosítani, miért is ne válasszuk a legtermészetesebb és legköltségkímélőbb megoldást? Azaz helyezzünk egy gyönyörű, cserepes levendulát az éjjeliszekrényünkre!

A levendulát előszeretettel használják szappanok, samponok, textilöblítők illatosítására. Tisztítószerekhez szintén felhasználják, hatása azonban még ennél is szélesebb körű: belélegzett illata hatékonyan hozzájárul az álmatlanság és a szorongás leküzdéséhez.

Levendulás limonádé fejfájás és szorongás ellen >>

3. Sokvirágú Jázmin

Ez az egzotikus növény nyugtató hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Bizonyítottan csökkenti a szorongást, ezáltal javítva az alvás minőségét.

Sokvirágú jázmin

A pihentető alvás pozitív hatásai között pedig mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy fokozza a nap folyamán az éberségünket és teljesítőképességünket.

A növény pozitív hatásai közé tartozik a jobb minőségű alvás elősegítése, a nyugtalanság, szorongás enyhítése, valamint ébredéskor a kellemesebb közérzet biztosítása. Az sem elhanyagolható, hogy a jázmin kecses megjelenésével, gyönyörű apró, rózsaszín vagy elefántcsont színű, trombita alakú virágaival igen karakteressé teszi a hálószobánkat.

4. Borostyán

A NASA tanulmánya az első számú légtisztító növényként említi a borostyánt. Köszönhető ez annak, hogy ez a nagyszerű növény a leghatékonyabb a formaldehid elnyelésében.

Borostyán

Könnyen tartható, és szépen fejlődik egy átlagos hőmérsékletű, közepesen világos lakásban is. Méltán lehet a legideálisabb hálótársunk, ha természetes segítségre van szükségünk az elalváshoz.

Más tanulmányok azt mutatták ki, hogy a növény levelei javíthatnak az allergiás vagy asztmás tüneteken. Az egyik kísérlet szerint a növény mindössze 12 óra alatt elnyeli a levegőben szálló penész és egyéb szennyezőanyagok nagy részét!

Ez az örökzöld kúszónövény csodásan mutat a lakásban egy függő kosárban vagy olyan párkányon, ahol az indái szabadon alácsünghetnek. Tudni kell azonban, hogy a növény levelei mérgezőek, így gyermekek és házi kedvencek számára nem elérhető helyen tartsuk!

5. Szanzavéra (anyósnyelv)

Egyike a beltéri levegő minőségének javítására leginkább ajánlott növényeknek. Igen szívós, igénytelen növény, amelynek gondozása senkinek nem okozhat gondot. Nagyszerűen megszűri otthonunk levegőjét, ezáltal javítva annak minőségén.

Anyósnyelv

Ideális választás a hálószoba díszítésére, mind a gondozási igényét, mind az árát tekintve. Az anyósnyelv segít továbbá a legtöbb háztartásban előforduló különböző toxinok (formaldehid, triklór-etilén és benzol) elnyelésében.

Az anyósnyelv szaporításáról korábban már itt írtunk >>

Tegyünk hát próbát a fenti csodás növényekkel, hiszen álmatlan éjszakáink kivételével egyéb vesztenivalónk nincs!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR