Házi levendulás limonádé fejfájás és szorongás ellen

Házi levendulás limonádé fejfájás és szorongás ellen

Érdemes kipróbálni a levendulavirágból otthon, egyszerűen készíthető, filléres limonádét, hiszen most olcsó a levendula, ráadásul szinte minden kertben megterem.

Sokak számára ismerős jelenség a szorongás vagy hasogató fejfájás, amely igen gyakori probléma napjainkban. Sok szempontból egymás velejárói is. A szorongásnak sok formája létezik – pánikrohamok, fóbia, szociális szorongás – így nem mindig lehet könnyen és egyértelműen különbséget tenni a már kialakult betegség és az "egyszerű szorongás" között.

A szorongás kiváltotta, nehezen leküzdhető érzés, hogy valamilyen szörnyű dolog történhet velünk, sokszor súlyos fejfájásokhoz és egyéb fizikai tünetekhez vezethet.

Sokan gyógyszerekkel küzdenek a szorongás ellen. Ugyanakkor a problémára létezik egy olyan megoldás is, amelyhez a kertünk és az ott termett, különleges tulajdonságokkal bíró növény nyújthat segítséget. Színe élénk lila, ellenállhatatlanul finom illata pedig kellemes hangulatot teremt minden otthonban!

Ez a varázslatos kerti növény nem más, mint az édes illatú virágokat hozó levendula!

levendulas limonade 03

Levendulavirág

A levendulavirág antiszeptikus, valamint görcsoldó hatással bír; az utóbbi esetén (alkohollal keverve) reumatikus fájdalmak ellen kiváló. Felhasználható továbbá a torok és a garat különböző fertőzései esetén.

levendulas limonade 02

Levendulaolaj

A levendulaolaj enyhíti a migrént és a fejfájást, heves szívdobogást, ideggyengeséget, valamint a gyomor- és bélrendszeri panaszokat.

Elpusztítja továbbá a streptococcust (Streptococcus albus) és egyéb kórokozókat.

5-10 csepp levendulaolaj kockacukorra csepegtetve segít enyhíteni az izgatottságot, szívtáji szorító érzést, depressziót, vértolulást a fejben, valamint megelőzni a forgó szédülést (vertigót).

Hogy teljes mértékben ki tudjuk aknázni ennek a pompás aromás növénynek a potenciális gyógyító erejét, próbáljuk ki a következő, nagyon egyszerű házi receptet:

Házi készítésű levendulás limonádé

Hozzávalók

2 csésze víz
1 csésze cukor
1/4 csésze méz
3 evőkanál szárított levendulavirág
2 csésze citromlé
4 vagy több csésze víz, ízlés szerint

Elkészítés

1. Első lépésként készítsünk levendulaszirupot. Egy kisebb edényben hevítsünk fel 2 csésze vizet és oldjunk fel benne 1 csésze cukrot. A cukros vizet óvatos kevergetés mellett forraljuk fel, hogy az összes cukor teljesen feloldódjon.

2. A cukros vizet a tűzről levéve hagyjuk kissé kihűlni. Keverjük bele a mézet és a levendulavirágot. Fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percig.

3. Végezetül szűrjük le a levendulaszirupot.

A szirupot ízlés szerint hígítsuk fel vízzel és adjunk hozzá citromlevet. Keverjük jól össze és tegyük a hűtőbe lehűlni. Ezt a frissítő italt lehűtve kínáljuk, lehetőleg jégkockákkal.

A fentiekből látható, hogy a levendulaszirup elkészítése gyerekjáték. Felhasználhatjuk továbbá gyümölcsitalok, úgy mint limonádé, valamint különböző koktélok elkészítéséhez is.

Keverhetünk belőle pezsgőbe, vodkába, süteményekbe, mivel aromásan édes íze az egyszerű cukor nagyszerű helyettesítője. Vigyázzunk azonban arra, hogy ha túl bőkezűen bánunk a sziruppal, elfedheti az adott ital vagy sütemény természetes ízét.

levendulas limonade 01

A hasonló házi szirupokkal készült szörpök kiváló természetes alternatívái lehetnek a boltokban kapható szénsavas üdítőknek és gyümölcsleveknek.

Érdemes tehát csatlakoznunk az illatos levendula által nyújtott felfrissülést élvezők egyre gyarapodó táborához!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR