Óvatosan: a komposztra veszélyes összetevők

Óvatosan: a komposztra veszélyes összetevők

Rengeteg háztartási hulladék komposztálható, de van néhány olyan, amellyel óvatosan és megfontoltan kell bánnunk, és akad néhány szigorúan kerülendő anyag is.

Egy előző alkalommal már részletesen írtam arról, hogy milyen anyagokból készíthetünk komposztot. A teljes egyértelműség kedvéért azonban most azt is felsorolom, hogy melyek azok az anyagok, amelyek nem kerülhetnek a komposztálóba, mert nem bomlanak el, avagy vegyi összetételükkel rontják, sőt használhatatlanná is teszik a gondosan előállított komposztot.

Banánhéj ok, a többi nem

Különösen új telken gyakori szituáció, hogy a terület rendezése, árokásás, gödörásás alkalmával építési törmelék, betonelemek, téglák, mészmaradványok kerülnek napvilágra. Ezeket semmi esetre se keverjük a komposztálni szánt szerves, növényi hulladékok közé, hanem gyűjtsük össze és szállítsuk el az erre a célra szolgáló telepre. Hasonlóan járjunk el a földben talált fémtárgyakkal, műanyagokkal, cseréppel, üveggel, festékkel, vegyszerekkel és gyógyszerekkel is.

Semmi esetre se kerüljön a komposztba állati tetem, kutya, és macska ürülék, mert ezek sokféle, emberre veszélyes baktérium-flórát tartalmazhatnak és kellemetlenek lehetnek a komposzt további érlelése és felhasználása során is. Az ételmaradékoknak, a csontoknak, a romló húsféléknek is a kommunális szemétben van a helyük.

A szerves növényi hulladékok közül óvatosan kell bánni a gombás betegségekkel és vírusokkal fertőzött ágakkal, hajtásokkal, levelekkel, gyümölcsökkel is, mert egyáltalán nem biztos, hogy a környezeti körülményeknek nagymértékben ellenálló szaporítóanyagaik elvesztik-e az életképességüket a komposztanyag felmelegedése következtében.

Legfeljebb 10-15%-os arányban keverjünk a komposztba dió és vadgesztenye leveleket, mert ezek egy olyan vegyületet tartalmaznak, amely a talajban élő mikroszervezetek szaporodását gátolják.

Diólevelet mértékkel, de lehet

A lekaszált fű is figyelmes kezelést kíván, mert a nedves, nyirkos kaszálék könnyen megpenészedik, a száraz fű pedig igen nehezen korhad el. Ezért a lekaszált füvet néhány óráig napos helyen szikkasztani kell, ha száraz, akkor meg kell öntözni és más, szerves kerti hulladékokkal összekeverve kell a komposztálóba belerétegezni.

A fenyőtűk többsége jelentős mennyiségű gyantát tartalmaz, amely a talaj szerkezetét rontja, ezért nem alkalmas komposzt alapanyagnak.

Szelektálni kell a komposztálni szándékozott papírt is. A közönséges újságpapír, a felaprított kartonpapír kis mennyiségben nem okoz zavart a komposztban, de a fényezett, színes magazinok és egyéb nyomtatványok inkább a szelektív szemétgyűjtőkben fejezzék be igen hasznos ismeretterjesztő tevékenységüket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR