Paradicsom betegsége: mi okozza a terméshéj gyűrű alakú elszíneződését?

Paradicsom betegsége: mi okozza a terméshéj gyűrű alakú elszíneződését?

Olvasói kérdés.

"Meg szeretném kérdezni, hogy mi okozza a paradicsom termésen a képen látható gyűrű alakú elszíneződését, megbetegedését és hogyan védekezhetek ellene?"

Válasz:

A paradicsom növények levelein láthatók-e sárgás színű foltok, rajzolatok, gyűrűk, melyek áteső fényben észlelhetők erőteljesebben?

A terméshéjon látható gyűrű alakú elszíneződés miatt valószínesíthető a vírusos fertőzés. A paradicsomnak közel 10 ismert és gyakori vírusbetegsége van, ezek közül bármelyik lehet, az egyik legelterjedtebb a TSWV (bronzfoltosság vírus). Biztos volt a leveleken is tünet, csak nem tűnt fel Önnek. A vírusfertőzött termésben a magok is fertőzöttek, a palánták is fertőzöttek lesznek. Ezért nem javaslom a mag kinyerését, és főleg nem palánta nevelési felhasználását.

A vírusok a növény sejtjeiben élnek, minden sejtjében ott vannak, és nem tudjuk elpusztítani, csak ha a növényeket is megsemmisítjük. Csak a jó szerencsében bízhat, ha valóban fertőzöttek voltak. Tavaly a magokat honnan szerezte? Kapta vagy vásárolta? Tasakolt, hivatalosan forgalmazott mag volt vagy interneten szerezte be? Tudja a fajta nevét?

A vírusok elleni védekezés a megelőzés, meg kell akadályozni a vírusok növénybe kerülését. A vírusok levéltetvekkel, maggal, ápolás során apró sérülések nyomán terjednek, a levéltetvek gyors hatástalanítása az elsődleges védekezési mód. Ha beteg, a többitől eltérő növényt talál, távolítsa el mielőbb.

www.novenydoktor.hu

Bevezető kép: László Dóra

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR