Így készül fermentálással roppanós savanyúság zöld paradicsomból

Így készül fermentálással roppanós savanyúság zöld paradicsomból

Egyre népszerűbb eljárás.

Sokan sikerrel próbálkoznak zöldségek és gyümölcsök fermentálásával. Így volt ez Taródi Zsuzsanna  esetében is, aki a zöld paradicsomot mentette a poloskáktól:

2019 nyarán csatlakoztam a Facebookos Fermentálás – tippek, trükkök, receptek csoporthoz, azóta fermentálok magam is. A fermentálás ugyanaz a folyamat, mint a savanyítás, kovászolás (zsömle/kenyér nélkül).

Sajnos poloskák elől mentettem az éretlen paradicsomokat és savanyúságként már raktam el télire, így megpróbáltam a fermentálásukat is.

zoldparadicsom fermentalasa 02

Felforralt és visszahűtött vízre, fűszerekre ízlés szerint, sóra és persze zöld paradicsomra van hozzá szükség.

A paradicsomot megmosva felkarikázzuk, 1 kg paradicsomhoz 1 csapott evőkanál sót keverünk, majd állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Jól záródó befőttes üveg aljába teszünk üvegenként 2 fokhagymagerezdet, 20 szem mustármagot, 10 szem fekete egész borsot, 10 szem koriandermagot és 20 szem egész köménymagot. Ízlésünk és fantáziánk szabja meg, milyen fűszereket és mennyit rakunk bele.

Rátesszük a paradicsomot és a saját levét ráöntjük, ha nem ér majdnem a tetejéig, akkor a visszahűtött vízzel felöntjük (én egy csipet sót raktam még a tetejére).

Leszorítjuk mondjuk sárgarépadarabbal, vagy ha van, leszorítóval. Jól lezárjuk és pár napra el is felejthetjük.

zoldparadicsom fermentalasa 03

Pár nap alatt gyöngyözni fog, majd ki is fut az üvegből a leve, így érdemes tálcát rakni alá. Figyeljünk a leszorításnál arra, hogy ne lógjon ki semmi a felöntő lé alól, mert könnyen elkezdhet penészedni.

Miután a forrás befejeződik, még kinn hagyhatjuk a konyhapulton, de ha pár nap után hűtőbe rakjuk, akár hónapokig is eláll jól lezárva.

A fermentált zöld paradicsom íze savanyú, állaga pedig roppanós. Pörköltekhez nagyon egészséges és finom savanyúság.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR