A paradicsom szeptóriás levélfoltossága – hogyan védhetjük ki?

A paradicsom szeptóriás levélfoltossága – hogyan védhetjük ki?

Többek között ez is okozhatja, ha sárgulni kezd a paradicsom levele.

Miről lehet felismerni?

Miután a paradicsomtövön megjelennek a terméskezdemények, azaz fejlődésnek indulnak a paradicsombogyók, a növény alsó levelein sárga foltok jelennek meg, amelyek idővel egyre nagyobbak lesznek. A sárga foltok középpontja sötétszürke, ezek szegélye szintén sötét árnyalatú. A foltok közepében apró, fekete pöttyök láthatók. A paradicsom lombja fokozatosan elhal, végül lehull.

paradicsom szeptoria

Mi okozza?

A paradicsom szeptóriás levélfoltosságáért a Septoria lycopersici  nevű gomba a felelős. A fertőzés kialakulásának kedvez a 20-25 °C közötti hőmérséklet, illetve a magas páratartalom.

Mi a teendő?

Ha egy mód van rá, kerüljük azt az öntözési gyakorlatot, amelynek során felülről öntözzük a növényt. A vízsugár hatására ugyanis a leveleken fejlődésnek indult gombaspórák visszakerülnek a talajra, onnan pedig a felfröccsenő vízcseppek révén újra visszafertőzik a növényt. A megfelelő gombaölő szerek alkalmazása segít kivédeni a betegséget. Fontos továbbá a fertőzött növényi maradványok mielőbbi eltávolítása, illetve ajánlott a vetésforgó bevezetése.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR