Pirítóson és sültek mellé is finom a céklás kenőke

Pirítóson és sültek mellé is finom a céklás kenőke

Sokféle zöldségből.

A zöldségkrémek nem csak egészségesek, egyre népszerűbbek is. Fülöp Ilona  maga is készített javarészt céklából. A következőkben ezt a receptet ismerhetjük meg.

ceklas kenoke 02

"A céklakenőket idén csináltam először. Eddig cukkinikenőket csináltam, és a Pinteresten keresgélve láttam pár céklásat, de azok friss fogyasztásra vannak írva. Savanyúságot szoktam elrakni céklából, most hasonló alapanyagokat raktam bele, csak utána botmixerrel simára turmixoltam.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg cékla
  • fél kg vöröshagyma
  • fél kg sárgarépa
  • 2 nagy kaliforniai paprika, de jó a tv paprika is vagy bármelyik
  • 1 fej fokhagyma
  • 25 deka cukor
  • 3 deci 8%-os ecet
  • 1 evőkanál só
  • egy lapos evőkanál törött köménymag

Elkészítés:

Mindent apróbb kockára daraboltam, és feltettem főni kb. 45 percre, majd leturmixoltam. Az ízeken lehet változtatni.

Kis üvegekbe raktam és befőző automatában kidunsztoltam 90/25 beállításban. Akinek nincs automatája, hagyományosan fazékban ugyanennyi ideig dunsztolja.

Én pirítóssal eszem reggelire, de kiváló sült húsokhoz is. Tartósítószert nem teszek bele, és a kamrában a polcon tárolom."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?