Sokféle zöldségből.
A zöldségkrémek nem csak egészségesek, egyre népszerűbbek is. Fülöp Ilona maga is készített javarészt céklából. A következőkben ezt a receptet ismerhetjük meg.
"A céklakenőket idén csináltam először. Eddig cukkinikenőket csináltam, és a Pinteresten keresgélve láttam pár céklásat, de azok friss fogyasztásra vannak írva. Savanyúságot szoktam elrakni céklából, most hasonló alapanyagokat raktam bele, csak utána botmixerrel simára turmixoltam.
Hozzávalók:
- 2,5 kg cékla
- fél kg vöröshagyma
- fél kg sárgarépa
- 2 nagy kaliforniai paprika, de jó a tv paprika is vagy bármelyik
- 1 fej fokhagyma
- 25 deka cukor
- 3 deci 8%-os ecet
- 1 evőkanál só
- egy lapos evőkanál törött köménymag
Elkészítés:
Mindent apróbb kockára daraboltam, és feltettem főni kb. 45 percre, majd leturmixoltam. Az ízeken lehet változtatni.
Kis üvegekbe raktam és befőző automatában kidunsztoltam 90/25 beállításban. Akinek nincs automatája, hagyományosan fazékban ugyanennyi ideig dunsztolja.
Én pirítóssal eszem reggelire, de kiváló sült húsokhoz is. Tartósítószert nem teszek bele, és a kamrában a polcon tárolom."