Zöldséges feltét.
Koncz Ottilia a konyhájában egy korábbi receptet továbbgondolva zöldséges-fűszeres szendvicskrémet készített.
"Először készítettem el az idén, mert nagyon szeretem az újdonságokat, folyton kísérletezek a meglévő alapanyagokkal. Az ötletet a sült paradicsomszósztól kaptam, kísérleteztem, hogyan működhetne sült céklával, zöldségekkel.
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 1/2 kg hagyma
- 1/2 kg sárgarépa
- 2 fej fokhagyma
- 5 piros paprika
- 2 dl olaj
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál kurkuma
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 dl ecet,10%-os (lehet almaecet vagy balzsamecet is)
Így készül:
Mindent megtisztítva kockára vágunk. A tepsi aljára öntünk 1 dl olajat és beletesszük a zöldségeket. Meglocsoljuk a tetejét is egy kis olívaolajjal. Aláteszünk fél liter vizet.
Sütőben 200 °C-on másfél órán át sütjük, ezalatt szépen megpuhul. Köretként szuper finom már így is.
Várunk, míg kissé lehűl. Akkor turmixoljuk, azt követően felforraljuk. Ízlés szerint még jöhet bele ilyenkor fűszer, és meglocsoljuk az ecettel is.
Forrón üvegekbe szedjük. 4-5 grapefruit csepp kerül a tetejére és mehet száraz dunsztba. Ha pedig nagyobb mennyiségben készül, fazékban fél órát vizes dunsztba tesszük.
Kamrában tárolom, nincs pincém, de ügyesen eláll minden jövő nyárig is."