Nemcsak a gyerekek szeretik.
A céklát ebben a formában talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem kedvelik jellegzetes földes ízét. Götzer Katalin alma hozzáadásával készíti édes céklalevét, melyet a következő sorokban ismertet meg velünk.
"36 éves vagyok, de több éve készítem ezeket, minden évben készül valami új, akár görögdinnyelekvár vagy sárgadinnye vagy idén sárgarépa savanyúság készült.
Nagy álmom, hogy pár év múlva komolyabban foglalkozzak ezzel, akár a munkám legyen, mert az én generációm már ezeket nem igazán készíti, és szeretném, ha eljutna a mai családokhoz és gyerekekhez, hogy megismerjék a régi ízeket, és a vitaminokat máshogy fogyasszák. De ez még egy nagy álom!
Egészen májustól mondhatom, hogy decemberig tart a befőzés nálam. Májusban kezdődik a bodzaszezon, rengeteg bodzaszörpöt készítek, aztán jön a levendulaszezon, abból is szörp készül, valamint készítek még menta, citromfű, rozmaring, rebarbara és homoktövis szörpöt is.
Az alapanyagokat a mamák és a dédik kertjéből szerzem be, szerencsések vagyunk, mert még nagyon aktív az egyik dédszülő, és rengeteg mindent termel, pl. céklát is. De ha kell, akkor a piacra megyek, csak hazai árut vásárolok.
Egyelőre kicsi konyhában dolgozom, de ha majd végre lesz családi házunk, lesz egy kis konyhám, ahol csak ezeket készíthetem.
Céklalevet már többször készítettem, de eddig gyümölcscentrifugával, aminek a majdnem mindennapos takarítása elég nehézkes. Kutattam az interneten, és akkor találtam rá a céklalé receptjére. Mivel most céklaszezon van, megcsináltam, almával együtt, ahogy a recept írta. A készítés során szembesültem vele, hogy miután leszűrtem, sok cékla és almapép maradt meg. Mivel az elmúlt évek alatt többször készítettem céklalekvárt is, igaz az étcsokoládéval kombinált receptjét, a megmaradt pépből lekvárt készítettem, ami nagyon finom lett.
Hozzávalók a céklaléhez:
• 1 kg cékla
• 1 kg alma
• másfél teáskanál citromsav
• 4 liter víz
Így készül:
A felkockázott céklát és almát egy edénybe teszem, és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje a hozzávalókat. Nézem, hogy ez a víz mennyiség mennyi, mert a végső felöntéskor le kell vonni a 4 liter vízből. Addig főzöm, amíg a cékla meg nem puhul. Ha kisebb darabokra vágjuk a céklát, a főzési idő lecsökken. Amikor megfőtt a cékla, összeturmixolom az egészet, felöntöm a maradék vízzel, beleteszem a citromsavat és felfőzöm. Amikor kezd forrni, leveszem a tűzről, és forrón üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem. Az alma édességétől függően és ízlés szerint lehet beletenni cukrot, de elhagyható. A végső vízzel való felöntéskor minden egyes liter víz hozzáadása után kóstolok, mert az alapanyagok íze, savassága változik, és nehogy a céklalé vizes legyen.
A megmaradt cékla- és almapépet lemértem, ahhoz mérten tettem hozzá steviás befőző cukrot és arányosan dzsemfixet. Felfőztem, forrástól számítva 3 percig főztem, mert már főtt alapanyagokkal dolgoztam. Az elkészült lekvárt üvegekbe töltöttem, 5 percre felfordítottam, majd száraz dunsztba tettem.
Étcsokoládés céklalekvárt a Hobbikert.hu-n olvasható recept alapján készítem.
Az elkészült dolgok egyelőre a családnak készülnek, elég nagy a család szerencsére, és mindenki nagyon szereti, örülnek, hogy a téli időszakban a kedvükre válogathatnak.
Felbontás után hűtőben tároljuk őket, de nem maradnak meg sokáig, mert hamar elfogy minden. Hosszú ideig elállnak, de nálunk egy év alatt minden elfogy és jön a következő szezon. Télen narancsszörpöt készítek a családnak, van, hogy csak narancsból, van, hogy mangóval kombinálva."