Sokoldalú a konyhában.
A gyermekláncfű vagy pitypang (Taraxacum officinale) a legismertebb gyomnövények egyike. Szinte minden füves területen megjelenik, sárga virágfejekkel pöttyözi a zöld gyepet. Azontúl, hogy gazként tartjuk számon, kitűnő gyógynövény, amely gazdag C- és A-vitaminban, magnéziumban, kalciumban, és értékes másodlagos növényi anyagokban. Számos pozitív hatással bír a szervezetünkre, étvágygerjesztő, anyagcserefokozó, emésztést serkentő, gyulladásgátló.
A zsenge levelek nyersen is finomak a salátákban, akár más vadontermő növényekkel együtt. A kesernyés ízt tejfölös, tejszínes öntettel lágyíthatjuk. A leveleket spenótszerűen is elkészíthetjük. Nagyon ízletes fűszeres-kesernyés ízű vadrizottóban, pesztóban, levesben, a tojásos ételekben. A fiatal, virágzás előtti, zsenge hajtások kevésbé keserűek.
A pesztóhoz egy csokor pitypanglevelet, fokhagymát, olívaolajat, citromlevet, pirított napraforgómagot és parmezánt pürésítsünk össze, majd sózzuk, borsozzuk.
Aki az édes ízt kedveli, a friss virágokból zselét vagy mézes szirupot készíthet. A szárított gyökereket forrázva tea készíthető. A zsenge rügyekből kapribogyóhoz hasonlatos savanyúság készülhet. Ehhez a rügyeket tegyük ecettel, tárkonnyal, petrezselyemmel, fokhagymával és hagymakarikákkal egy zárható üvegbe. 8-10 hét elteltével ehető a különleges, pácolt csemege.
A pitypangot mindenekelőtt a nitrogénben gazdag talajon találjuk meg. Kedveli a napos, világos réteket. A legjobb, ha a saját, vegyszermentes kertünkben, vagy forgalommentes, nem kezelt területen gyűjtjük.