Receptek pitypangra: ki mit főz ki belőle?

Receptek pitypangra: ki mit főz ki belőle?

Fiatal levele, gyökere, friss virága egyaránt felhasználható.

A pitypangra, más néven gyermekláncfűre sok kertész csupán egyszerű gyomként tekint. Pedig a hosszú karógyökerével kitartóan a földbe kapaszkodó évelő sokkal több, mint irtandó gaz! A népi gyógyászatban hosszú idő óta széles körűen alkalmazott gyógynövény, amelynek levele, gyökere, valamint bimbós és kinyílt virága is ehető. Ha mi is szeretnénk megkóstolni, ügyeljünk arra, hogy kizárólag tiszta helyről szedjünk pitypangot, forgalmas út mellől vagy olyan kertből semmiképp, ahol nem sokkal korábban permeteztek. Íme öt videórecept, ki mit készít belőle!

1. Rántott pitypangvirág

A kiváló méregtelenítőként, az epe, a vese és a máj, valamint a bőr és az ízületek gyógyszerének tartott növény virágaiból ízletes, ropogós finomság készíthető.

2. Pitypangszörp | koronascukor

Mindössze 750 ml vízre, 1 kg kristálycukorra, valamint 3 marék szép, egészséges pitypangvirágra van szükségünk az elkészítéséhez.

 

3. Pitypangszirup

A természet gondoskodik róla, hogy a pitypang termesztésével ne kelljen vesződnünk, és még a szomszédba se nagyon kelljen átmennünk érte. Többek között jótékonyan hat a máj és epe működésére, salaktalanít, méregtelenít. A szörphöz hasonlóan a szirup elkészítése sem ördöngösség.

4. Pitypangtea

Legyen az főzve a virágokból vagy az egész növényből, a pitypangtea fogyasztása számos pozitív egészségügyi hatással jár.

5. Kefires életelixír pitypangból

Tavasztól őszig felhasználhatjuk a pitypang különböző részeit. Akinek magában túl keserű az íze, az keverje össze más növényekkel, így készítsen belőle finom, vitamindús tavaszi elixírt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR