Kóstoltad már? A gyermekláncfű minden része értékes!

Kóstoltad már? A gyermekláncfű minden része értékes!

A kertben gyökerestől kihúzott gyermekláncfüvet már vihetjük is a konyhába!

Aki eddig azt hitte, hogy a gyepet "elcsúfító" gyermekláncfű vagy pitypang (tudományos nevén: Taraxacum officinale) csupán irtani való gyom, az nagyot tévedett. A teától a gyógynövényes ecetig számtalan felhasználási lehetőséget kínál a begyűjtőjének.

gyermeklancfu minden resze 07

Bár a pitypang sok esetben a pázsitot nagy gonddal karbantartó kertészek rémálma, a gyógynövények szerelmesei számára az egyik legvonzóbb vadon termő növény. Föld alatti, illetve zöld részeinek egészségre gyakorolt jótékony hatásait nem lehet eléggé hangsúlyozni.

gyermeklancfu minden resze 02

A több mint 30 millió éves pitypang igen szívós, igénytelen növény: még a legsilányabb talajon és legzordabb időjárási körülmények között is megél, és gyakorlatilag minden járdarepedésben és út mentén rendíthetetlenül visszaköszön a járókelőknek.

A talajba függőlegesen, mélyen behatoló karógyökere nagyban segíti a túlélésben. A többi növényt is előnyökhöz juttatja: a kimerült földet tápanyagokkal gazdagítja, ezáltal segíti a nála nagyobb fajok megtelepedését.

gyermeklancfu minden resze 03

A nálunk is igen gyakori és elterjedt évelő különböző részeit már évszázadok óta alkalmazza a népi gyógyászat.

A virága csúcsától a gyökere hegyéig felhasználható étkezési, illetve gyógyászati célokra. Mind a levelei, mind a gyökere gazdagok A-, B-, C- és K-vitaminban, továbbá vasban, káliumban, cinkben, kalciumban, magnéziumban, mangánban, rézben, illetve rostban.

gyermeklancfu minden resze 04

A gyökere tartalmazza továbbá az inulin nevű, az élelmi rostok fruktán csoportjába sorolt poliszacharidot, amely jótékonyan hozzájárul a szervezet egészséges bélflórájának fenntartásához. Nem véletlen ezért, hogy a természet vitamintablettájának is nevezett növény megjelenését oly sokan várják minden tavasszal, hogy beilleszthessék az éves tisztítókúrájukba.

gyermeklancfu minden resze 05

A régi időkben gyakori volt, hogy a miután a tél elmúltával a talaj felengedett , az emberek a növény gyökerét kiásták, hogy a benne lévő értékes tápanyagokkal enyhítsék a téli hónapokban kialakult vitamin- és ásványianyag-hiányukat. Serkenti az emésztést, valamint támogatja a máj és a vesék működését, ezáltal segíti a szervezet különböző toxinoktól, illetve az anyagcsere-folyamatok során keletkezett salakanyagoktól való megtisztulását.

gyermeklancfu minden resze 06

Mind a levelek, mind a gyökér íze kesernyés, ennek ellenére előszeretettel használják mindkettőt különböző jótékony hatásai miatt. Sokan azért alkalmazzák, hogy segítsen megelőzni az epekő kialakulását, míg mások a magas koleszterinszintjük csökkenését várják tőle. De az eddigi tapasztalatok szerint segít az ekcéma elleni küzdelemben is, illetve a hátfájást is csökkenti. A pitypang gyökerét az egyik leghatékonyabb szerként tartják számon hűsítő, gyulladásgátló hatása miatt. A vízhajtó hatású pitypanglevelek pedig segítik a veseműködést, továbbá enyhítik a köszvény és a magas vérnyomás tüneteit.

A növény gyökere által kínált előnyöket keserű íze miatt a leginkább oly módon tudjuk kihasználni, ha porított formában, kis mennyiségben adagoljuk a különböző mártásokhoz, ragukhoz, pörköltekhez, illetve ha teát főzünk belőle.

A gyökéren kívül a növény lombja, szára, illetve bimbós virágai is igen népszerűek. A levelek kiválóan felhasználhatók pesztókhoz és levesekhez, valamint kevés olajon megfonnyasztva is ízletesek. A még ki nem nyílt, bimbós virágokat felhasználhatjuk többek között salátákhoz vagy almaecettel savanyítva.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR