Rettentő hidegben ezt kell tenni a kertben

Rettentő hidegben ezt kell tenni a kertben

Januárban ragadjuk meg az alkalmat a kerti fák rendbetételére és a tavaszi tervezésre.

Itt a január, és az ember csodálhatja a puha hópelyhek lágy táncát, és kortyolhatja a forró kakaót. Persze-persze, ez nagyon szép, de egy idő után a kertészkedés szerelmeseit megöli az unalom, és a hópelyhek is idegesítőek lesznek.

De mégis, lehet egyáltalán valamit csinálni ilyenkor a kertben a hóember, vagy hóangyal építésén kívül (ami mellesleg nagyon jó elfoglaltság, bárki bármit mond)? Lehet, csak akarni kell!

rettento hideg kert 02

Rendezés

Mivel a téli időszakban viszonylag kevés a tennivaló, így ilyenkor foghatunk hozzá azokhoz a dolgokhoz, amikre tavasszal nincsen időnk. A kert rendezésében a fák kivágása egy ilyen esemény. Ahhoz, hogy igazán szép és hasznos kertünk lehessen, előfordul, hogy kénytelenek vagyunk egy-két óriást kivágni. Az öreg, nagyra nőtt fák eltávolításához inkább hívjunk szakembert, a kisebbekkel mi is elbánunk. Első körben le kell róla vágnunk a nagyobb ágakat, mert ezek balesetveszélyesek lehetnek, miközben a törzzsel foglalkozunk. Másrészt ezzel a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük.

rettento hideg kert 03

Ha ez megvan, akkor a törzset csak annyira vágjuk vissza, hogy még a gyökerek kiszedésénél segítségünkre lehessen (nagyjából másfél-2 méter kelleni szokott). A fák támasztékait nagyon egyszerű lenne a földben hagyni, de ezt ne tegyük, két okból sem: egyrészt igencsak nehéz lesz az adott terület kapálása és felásása, ha azt szeretnénk, másrészt a bennhagyott részek hajlamosak lehetnek a penészedésre, amely gomba megtámadhatja azokat a növényeket is, amiket nem szeretnénk eltávolítani. A faanyag értékes is lehet (gyümölcsfák, magnólia…), ezért ha tudjuk, akkor használjuk el tüzifának, vagy adjuk el. Ha az anyag kevésbé értékes, akkor aprítsuk fel, és tegyük nedvességmentes helyre. A téli tüzelőhöz is jó lesz, de a kerti sütések alkalmával is nagyon jó hasznát fogjuk venni. Fontos, hogy ha egy gyümölcsfát vágunk ki, és a helyére egy másikat akarunk ültetni, az nem szabad, hogy ugyanolyan legyen (például kajszi helyére ne tegyünk kajszit).

rettento hideg kert 04

Tervezés

Egy másik nagyon fontos feladatot is el tudunk végezni ilyenkor, ez pedig nem más, mint a tervezés. A kertünket elő kell készíteni tavaszra, és ilyenkor bizony elég sok dolgot kell egyszerre csinálni. Ha télen nekiállunk, és alaposan végiggondoljuk, hogy hogyan is szeretnénk, hogy kinézzen a kertünk, azzal nagyon sok időt és energiát tudunk megspórolni, ráadásul a végeredmény is sokkal valószínűbben lesz az, amit szeretnénk. A vető és virágmagok is megérkeznek januárra az üzletekbe, ezért szépen lassan azokat is elkezdhetjük beszerezni, így a tervezés még tökéletesebb lehet.

Tipp: le a hóval!

Bár igazán tetszetős, amikor a kertünket vastag dunyhaként fedi a hó, azért nem árt a fákról és a cserjékről időről-időre lerázni a havat. A nagy súly ugyanis sérüléseket okozhat bennük, ami egy erőtlenebb növény esetében komoly fagyásokat is eredményezhet. De ha ez nem is történik meg, akkor is átrendezi a kert megjelenését, ha a hó súlya rombolni kezd. Ezért ezt érdemes megelőzni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR