Sült csirkéhez néhány szem zöld szamóca való

Sült csirkéhez néhány szem zöld szamóca való

Érdemes kipróbálni ezt a receptet, ugyanis sokan esküsznek rá, ráadásul zöld szamócabogyót könnyen találunk a következő hónapokban.

Két lehetőségünk is van: az alkalmi szakácsok gyors módszerrel elkészíthetik a zöld eperszemeket azonnali fogyasztásra, a befőzésben és savanyúságkészítésben tapasztaltabb konyhaművészek azonban a megfelelő eljárással tartósíthatjákaz üvegekbe töltött gyümölcsöt a hosszabb eltarthatóság érdekében.

Zöld szamóca

Bármelyik eljárást is válasszuk, a savanyúságként elkészített zöld szamócából finom csemegét készíthetünk: a savanyító léből kivesszük, felkockázzuk, a megmaradt léből pedig szirupot készítünk. A felkockázott eperszemeket a szirupba belekeverve epermártásként szolgáljuk fel sültek és füstölt húsok mellé. Az eperszemeket felszeletelve sajttálra téve, tavaszi salátába keverve is kínálhatjuk.

Zöld szamóca

Hozzávalók

  • 1,5 kg zöld földieper (szamóca) félbe vágva, vagy ha nagyok a szemek, akkor negyedekre vágva (körülbelül 2 l)
  • 1/2 hagyma vékonyra vágva
  • 500 ml víz
  • 125 g cukor
  • 50 g durva szemcsés só
  • 4 tk. sárga mustármag
  • 1 tk. pirospaprika-pehely
  • 500 ml almaborecet
  • 1 db babérlevél

A szamócát és a hagymát tegyük egy 4 literes edénybe. A többi hozzávalót forraljuk fel egy közepes méretű serpenyőben, majd öntsük a keveréket az eperre és a hagymára. Ha eltenni szeretnénk, akkor 4 db sterilizált, 500 ml-es befőttes üvegbe öntsük, a befőttes üvegeket azonnal zárjuk le, és forró vízfürdőben 10 percig kezeljük. A konzerveper hűvös, sötét helyen egy évig eltartható. Másik lehetőségként hagyjuk az epret szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőben tartva legfeljebb egy hónapig fogyasztható.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR