Érdemes kipróbálni ezt a receptet, ugyanis sokan esküsznek rá, ráadásul zöld szamócabogyót könnyen találunk a következő hónapokban.
Két lehetőségünk is van: az alkalmi szakácsok gyors módszerrel elkészíthetik a zöld eperszemeket azonnali fogyasztásra, a befőzésben és savanyúságkészítésben tapasztaltabb konyhaművészek azonban a megfelelő eljárással tartósíthatjákaz üvegekbe töltött gyümölcsöt a hosszabb eltarthatóság érdekében.
Bármelyik eljárást is válasszuk, a savanyúságként elkészített zöld szamócából finom csemegét készíthetünk: a savanyító léből kivesszük, felkockázzuk, a megmaradt léből pedig szirupot készítünk. A felkockázott eperszemeket a szirupba belekeverve epermártásként szolgáljuk fel sültek és füstölt húsok mellé. Az eperszemeket felszeletelve sajttálra téve, tavaszi salátába keverve is kínálhatjuk.
Hozzávalók
- 1,5 kg zöld földieper (szamóca) félbe vágva, vagy ha nagyok a szemek, akkor negyedekre vágva (körülbelül 2 l)
- 1/2 hagyma vékonyra vágva
- 500 ml víz
- 125 g cukor
- 50 g durva szemcsés só
- 4 tk. sárga mustármag
- 1 tk. pirospaprika-pehely
- 500 ml almaborecet
- 1 db babérlevél
A szamócát és a hagymát tegyük egy 4 literes edénybe. A többi hozzávalót forraljuk fel egy közepes méretű serpenyőben, majd öntsük a keveréket az eperre és a hagymára. Ha eltenni szeretnénk, akkor 4 db sterilizált, 500 ml-es befőttes üvegbe öntsük, a befőttes üvegeket azonnal zárjuk le, és forró vízfürdőben 10 percig kezeljük. A konzerveper hűvös, sötét helyen egy évig eltartható. Másik lehetőségként hagyjuk az epret szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőben tartva legfeljebb egy hónapig fogyasztható.