Az eper – azaz szakmai elnevezéssel, a szamóca – népszerű gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
Már az ókori Rómában is termesztették, főként gyógyászati célokra. Frissen fogyasztva a legjobb, de számos desszert vagy smoothie alapanyaga is lehet. Tartósítható fagyasztással, főhet belőle dzsem vagy lekvár és eltehetjük befőttnek is.
Utóbbit választotta Horváthné Barna Edit, aki az úgynevezett vizes dunsztolás módszerét alkalmazta az eper tartósításakor. Az alábbiakban Edittől ismerhetjük meg a részleteket.
"Ezt a receptet a YouTube csatornán találtam, a videó alapján készítettem el. Nagyon egyszerű recept!
Hozzávalók
- Csak eper kell hozzá és üveg, amibe beletesszük, illetve nagy lábas a dunsztoláshoz.
- Kb. 5 kg eperből készült
Így készül
- Üvegeket elmosom, majd 2,5 percig mikrózom max. fokozaton.
- Utána beleteszem az epret, majd lábasba teszem az üvegeket, amiben víz van. A tetőt ráteszem, de nem csavarom rá (vizes dunsztolás).
- Nagy lángon elkezdem melegíteni a vizet, ha forr, kisebb lángra kell tenni. Kb. 20 perc múlva az eper elkezd összeesni, akkor újra epret kell beletenni. Ezt háromszor ismételtem meg, a 2. után már 10 perc is elég, hogy újratöltsem.
- Amikor levet ereszt, még főzöm 5 percet, utána kiveszem az üvegeket a vízből: Ráhúzom szorosan a tetejét, majd fejjel lefele letakarva hagyom kihűlni.
- Másnap megy a kamrába sötét helyre. Én dobozba raktam, ott biztosan sötét van. Így 1,5 évig eltartható.
Süteménybe, joghurtba, krémekbe lehet tenni, vagy csak magában lehet fogyasztani. Nagyon finom."