Sonkával gazdagítva.
Júliusban már csúcsra jár a cukkiniszezon a kertben: rengeteg zöld, hosszúkás termést szüretelhetünk. A cukkiniből készülhet leves, főzelék, fasírt, de akár desszert is! A sütemények tésztáját puhává varázsolja, próbáljuk ki például a fűszeres kuglófot.
Hozzávalók
- 200 g cukkini
- 200 g főtt sonka
- 1 csokor metélőhagyma
- 3 tojás
- csipetnyi só
- 100 g puha vaj
- 250 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 150 ml tej
- kevés bors, cayenne bors
- a sütéshez zsemlemorzsa
- + egy kuglófforma
Elkészítés
- A cukkinit, megmossuk, megtisztítjuk és lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn. A sonkát vágjuk kis kockákra. A metélőhagymát mossuk, szárítsuk, vágjuk apróra. Mindent keverjünk össze.
- A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel egy csipet sóval és tegyük hűvösre.
- A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C-ra) melegítsük elő.
- A vajat keverjük habosra és egyenként üssük bele a tojássárgákat A lisztet a sütőporral keverjük el és a tejet is öntsük hozzá. A cukkinis elegyet keverjük bele, majd sóval, borssal cayenne borssal fűszerezzük.
- Óvatosan forgassuk a felvert tojásfehérjét a tésztába, majd az egészet öntsük egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába.
- Tegyük be sülni kb. 50-60 percre. Ha szükséges, a sütés vége előtt 10 perccel takarjuk le alufóliával.
- Hagyjuk a formában kihűlni, majd kiborítva tálaljuk.