Ha Gaia kegyes volt és sikeresen beindította a cukkiniszezont, akkor már egy tő növény is ontja a szüretelni valót: ebben az időszakban gyakran kerül terítékre a rántott cukkini vagy cukkinifőzelék. A rutinosabbak már lekvárt is főznek belőle, esetleg fasírtot, elteszik savanyúságnak, a tanácstalanok pedig ide-oda elajándékozzák, pedig miért ne lehetne belőle egy jó kis csokis desszert?
Céklából már készítettünk brownie-t, de a cukkinis verzió még kimaradt a palettából. Az interneten rengeteg recept található, de mindegyikben volt valami csavar, ami miatt elvetettük: fura hozzávalók, fura mértékegységek, bonyodalmas elkészítési módszerek. A sokadik keresési oldalon azonban felbukkant egy recept (itt található és nem reklám sajnos, pedig minden szponzorációt szívesen fogadunk), ami kis átalakítással már megvalósíthatónak tűnt, sőt, egy átlagos háztartásban minden van hozzá.
De jöjjön a mi verziónk feketén-fehéren:
Hozzávalók
Száraz blokk:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 1 kiskanál teáskanál fahéj
- 20 dkg durvára vágott dió (ez elhagyható, de nálunk diófanatikusok laknak)
- csipet só
Nedves blokk:
- 25 dkg durvára reszelt cukkini (héjával együtt)
- 2 tojás
- 10 dkg vízgőz fölött olvasztott étcsokoládé (nálunk ez egy Lindt Chilis csoki volt, mert egy ideje a konyhaszekrényben dekkolt, mivel önmagában senki nem merte megkóstolni :))
- 8 dkg olvasztott vaj
Bónusz hozzávaló, ha van még otthon csoki:
- Maradt húsvétról 2 csokinyúl és 1 kis csokitojás kb. 100 g összsúlyban, durvára vágva ezek is a tésztában fejezték be földi pályafutásukat.
Az elkészítése
A száraz hozzávalókat homogenizáljuk, ugyanígy teszünk a nedvesekkel is, majd az egészet összekeverjük. A dió fele nálunk a tésztába került, a másik felét a tetejére szórtuk, de bele lehet keverni az egészet a tésztába is, vagy ahogy fent említettük, ki is hagyható.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük kb 1,5 cm vastagon. Az eredeti recept 30x35 cm-es sütőformát ír, na az nekünk nincs, úgyhogy a hagyományos tepsi kb. kétharmad részébe terítettük szét a tésztát. 180 fok, légkeverés, 25 perc, majd isteni illatok, még a szobájából kirobbanthatatlan kiskamasz is előjött, hogy mikor eszünk már.
Oké cukkini, sütiként is jelesre vizsgáztál, jövőre ismét szívesen látunk a kertben!