Hogyan metsszük meg a kerti gyümölcsfáinkat? Íme az alapszabályok

Hogyan metsszük meg a kerti gyümölcsfáinkat? Íme az alapszabályok

Év elején itt az ideje, hogy megmetsszük a gyümölcsfáinkat. Lássuk, hogyan tudjuk ezt elvégezni három egyszerű lépésben!

Néhány évvel a szép, formás kis facsemete elültetése után sok hobbikertész egy kisze-kusza, túlnőtt koronájú fával szembesül. Nem éppen azt az édenkertet tükrözi, amelyet a kezdetekben mindenki elképzel magának. Ezen azonban változtathatunk!

A gyümölcsfa folyamatos rendezett megjelenésének és nagy gyümölcshozamának a kulcsa nem más, mint a rendes éves metszés.

Nem kell aggódnunk: ha ismerjük az alapokat, a metszés nem ördöngösség. Bár a különböző gyümölcsfákat bizonyos fokig különböző módon kell megmetszeni, létezik egy egyszerű, három lépésből álló műveletsor, amelyet a legtöbb gyümölcsfa esetén bátran alkalmazhatunk.

A legtöbb kertésznek jellemzően az almatermésűekkel (pl. alma, körte, birs) és a csonthéjas gyümölcsökkel (pl. őszibarack, kajszi, cseresznye, szilva) kell megbirkóznia. A három lépéses módszer mindkettőnél működik.

Bár a nyári metszés sem káros a fáknak, a tél végi metszés nagyban megkönnyíti a dolgokat. Ilyenkor ugyanis lombozat hiányában tökéletesen látjuk, mit is csinálunk.

1. lépés: tisztogatás

A metszést minden esetben kezdjük azzal, hogy eltávolítjuk a fáról az elhalt, elszáradt, sérült vagy beteg részeket.

A fa kezd kihajtani a törzsén, közel a tövéhez? Ha igen, akkor távolítsuk el ezeket a hajtásokat is. Ezek nemkívánatos vadhajtások, mivel nem a fa termést hozó, beoltott felső részéből fejlődtek ki.

Látunk továbbá a vastagabb ágakból kinőtt, gyanúsan egyenes hajtásokat? Ezek a felfelé törő, tökéletesen függőleges ágak vízhajtások – ezeket is el kell távolítanunk.

A tisztogató metszés során fontos, hogy ne hagyjunk kis ágcsonkokat.

gyumolcsfak metszese 3 lepes 01

2. lépés: ritkítás

A ritkítás célja az, hogy a fakorona belsejébe több fény és szellő jusson. Ez jelentősen növeli a terméshozamot, valamint visszaszorítja a kártevők és betegségek okozta esetleges károkat.

Először is távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek lefelé, a föld felé vagy a fa belseje felé nőnek, illetve azokat, amelyek egy másik ágat keresztezve nőnek.

Amint ezeket eltakarítottuk az útból, lépjünk hátra pár lépést és szemléljük meg a fa egészét. A cél az, hogy a fának a középpontból kiindulva egyenletesen elosztott ágai legyenek.

Láthatóak olyan helyek, ahol több, sűrűn nőtt ágnak kell egymással versengenie? Vannak olyan ágak, amelyek szinte ugyanabból a pontból nőttek ki és egymással kis szöget zárnak be? Illetve látunk olyanokat, amelyek bár eltérő pontból erednek, de egymással teljesen párhuzamosak vagy az egyik szinte a másikon fekszik?

Ha igen, akkor végezzünk ritkítást. Ilyenkor a legegészségesebbnek látszó és a legoptimálisabb szögben álló (a fakorona középpontjából nézve 02:00 vagy 10:00 óránál álló) ágakat hagyjuk meg. Ha egy ág ennél nagyobb szögben áll, nagy az esélye annak, hogy az érett gyümölcsök súlya alatt letörik, ha pedig ennél kisebb szögben áll, bokrosan fog nőni, a rajta termő gyümölcsök pedig túl magasan lesznek ahhoz, hogy gond nélkül le tudjuk szüretelni.

Ezután folytassuk a ritkítást addig, amíg nincs bő 15-30 cm szabad tér valamennyi ág körül. Minél kisebbek az ágak, annál közelebb lehetnek egymáshoz.

Ahogy a tisztogató metszés esetén is, ennél a lépésnél is csonk nélküli metszést végezzünk.

gyumolcsfak metszese 3 lepes 02

3. lépés: koronaalakítás

Az utolsó lépés a legegyszerűbb – alapvetően formára igazítjuk a fakoronát.

Itt a lényeg az, hogy a metszéssel visszafogjuk fa növekedését, hogy az ágak rövidebbek és vastagabbak, vaskosabbak legyenek, ne pedig túlnőttek, megnyurgultak. Ezzel megelőzhetjük azt, hogy a fa összeroppanjon a gyümölcsök terhe alatt. Elősegítjük továbbá a fakorona alsó részében az ágnövekedést, így a fánk alacsonyabb, de nagyobb terméshozamú lesz.

Az alakítás itt azt jelenti, hogy a tavalyi új hajtásnövekedést 20-30 százalékban visszavágjuk. Attól függően, mennyire életerős a fa, a hajtások hossza 5-120 cm között változhat.

Ellentétben az előző lépésekkel, itt minden ágat vissza kell valamennyire metszenünk. Az is fontos, pontosan hol ejtjük a metszést. Minden ágat addig a pontig metsszünk vissza, amelyik kb. 5-6 mm-rel egy olyan rügy felett van, amelyik arra néz, amerre az adott évben az ág növekedését látni szeretnénk. Ha van például egy másik ág a közelben a bal oldalon, metsszük vissza egy olyan rügyig, amelyik az ág jobb oldalán helyezkedik el.

gyumolcsfak metszese 3 lepes 03

Hasznos tippek

  • Mindig tiszta, éles metszőollóval dolgozzunk. A metszés így könnyen, erőlködés nélkül fog menni és a vágásfelületek is szépek, szabályosak lesznek.
  • Ha a metszés célja valamilyen növénybetegség megelőzése, a munka megkezdésekor mártsuk a metszőolló pengéit 30 másodpercre izopropil-alkoholos oldatba. Ezzel fertőtlenítjük a metszőolló vágófelületeit és megelőzzük a betegség továbbterjedését egy másik fára.
  • A lemetszett ágakat szedjük össze és távolítsuk el – különösen, ha beteg ágrészek is voltak köztük.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR