Szamóca trágyázása: ezek a leggyakoribb hibák

Szamóca trágyázása: ezek a leggyakoribb hibák

Mást szeret a folytontermő fajta.

A szamóca sok tekintetben mást igényel, mint a kerti növények többsége – így van ez a trágyázás esetében is. A veteményesben a legtöbb kertész már az ágyások előkészítésénél érett komposztot juttat a talajba, majd a sok tápanyagot igénylő fajokat nyáron még egyszer trágyázza. Bár a kiskertben sokszor ott találjuk az egyszer termő szamócát is, neki más, speciális tápanyagellátásra van szüksége.

szamoca tragyazasa 02

Semmi komposzt!

Mindenekelőtt a szamóca esetében a komposzttal való trágyázást a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell. A többi erdei növényhez hasonlóan a tövek nagyon érzékenyek az ásványi sóra, hiszen eredeti termőhelyükön humuszban gazdag, de ásványi anyagokban szegényebb erdei talajon nőnek. Új szamócaágyás kialakításakor sem szabad kerti komposztot bedolgozni a talajba, kizárólag tiszta lombhumuszt vagy kéregkomposztot. Bár ezek az anyagok meglehetősen alacsony tápanyagtartalmúak, javítják a talajszerkezetet, biztosítják, hogy a tövek jól érezzék magukat az új helyen, és erős gyökérzetet fejlesszenek.

A tápanyagellátásnál felejtsük el az ásványianyag-tartalmú trágyákat és a szerves-ásványi keverékeket is, mivel túl sok szervetlen sót tartalmaznak. Ne használjunk guanótartalmú szerves műtrágyákat sem, mivel a tápanyagok részben ásványi formában is jelen vannak a tengeri madarak üledékében. Ezzel szemben optimálisak a tisztán szerves bogyós trágyák.

szamoca tragyazasa 03

Nyáron van az ideje

A legtöbb növénnyel ellentétben az egyszer termő szamócát nem tavasszal, hanem a nyár közepén, az utolsó szüret után trágyázzuk. A tavaszi tápanyag-kiegészítésnek nincs hatása a hozamra, mivel a növény a virágbimbókat az előző évben fejleszti. A nagy gyümölcsökhöz mindenekelőtt jó vízellátás szükséges. A nyáron létrehozott, új szamócaágyások esetében várjunk a trágyázással addig, amíg az első új levelek megjelennek. A töveket a terméktől függően, m2-enként kb. 50-70 g szamócatrágyával tápláljuk. A trágyát dolgozzuk be alaposan a talajba, gyorsan lebomlik.

szamoca tragyazasa 04

Folytontermő fajták

A ‘Klettertoni’, ‘Rimona’, ‘Waldfee’  és más, ún. folytontermő szamócafajták esetében folyamatos, alacsony dózisú tápanyagutánpótlás szükséges, hogy egész évben virágokat és gyümölcsöket hozzanak. Nagyjából 2 hetente szükséges őket trágyázni, kb. 5 g szerves bogyós trágyával növényenként, ezt finoman dolgozzuk be a nedves talajba. Ha a szamócát cserépben vagy balkonládában termesztjük, akkor a legjobb, ha folyékony szerves trágyával látjuk el a növényeket, ezt 2 hetente az öntözővízhez adhatjuk.

Egyébként a hagyományos virágföld nem optimális a cserepes szamócatermesztéshez, mivel általában túl sok ásványi anyagot tartalmaz, túl „erős”. Inkább használjunk palántákhoz vagy fűszernövényekhez ajánlott földet, ezt kiegészíthetjük lombkomposzttal vagy humusszal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR