Barátságos bogyós gyümölcsök a kertben

Barátságos bogyós gyümölcsök a kertben

Mit érdemes tudni a szőlő, ribiszke, köszméte, szamóca, szeder, málna hobbikerti termesztéséről? Ötletek a választástól, ültetésen keresztül egészen a szüretig.

Szőlő

A gyümölcsöskertekben feltétlenül helyet kell kapnia a szőlőnek is. Nálunk ismert és termelt mintegy 200 fajtája közül a házikertbe csak a csemegeszőlőket ajánljuk. Aki bort is készítene a család által el nem fogyasztott csemegeszőlőből, annak figyelmét a kéthasznú fajtákra hívjuk fel.

Csemegeszőlő

A szőlőnél különösen meg kell gondolni, hogy milyen alakra neveljük a tőkéket, hiszen a felnevelési munka 30-40 évre dönti el a termelés eredményességét. Házikertben az alacsony, közepes és magas kordonok egyaránt megfelelnek, de igen szép, hasznot hozó dísze a kerteknek a szőlőlugas is.

Az ún. immunis (humuszt alig tartalmazó, nagyon laza) homoktalajra saját gyökerén álló szőlőtőkéket telepíthetünk; kötött talajokra azonban csak oltványokat ültessünk. Sok panaszt hallottunk kertészkedő emberektől e szabály be nem tartása miatt. A kötött talajra telepített, gyökeres európai vessző ugyanis csak az első néhány évben fejlődik erőteljesen; később növekedése gyengül és a tőkék a filoxéra elszaporodása miatt rövidesen elpusztulnak.

Az oltványszőlőknek sokféle alanya ismeretes. Az oltványokat előállító gazdaságok rendszerint az 5 BB típusú (pontosabban: Berlandieri x Riparia Teleki 5 BB) alanyra oltják a nemes vesszőket. Ezek az ország egész területén jól fejlődnek és csak kivételes esetekben érdemes más alannyal kísérletezni. Ehhez azonban kérjük ki telepítés előtt hozzáértő szakember tanácsát.

A szőlő általában a meleg, napos fekvésekben díszlik jól. Fák alá szőlőt ne ültessünk. Gondos növényvédelemmel még az ország nyugati, legcsapadékosabb területein is figyelemre méltó terméseredményt érhetünk el a korán érő, nemes csemegeszőlő-fajtákkal.

Pirosribiszke

1 m magas bokorrá vagy törzses fácskává fejlődik; 10-15 évig él. Az egész országban, a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között egyaránt jól díszlik.

Ribiszke

Az idősebb csemeték tövéből előtörő sarjakról vagy faiskolai lerakatokból vásárolt csemetékkel telepíthető.

Feketeribiszke

Az előbbinél nagyobb bokrot nevelő, terebélyes cserje. Különösen a nedves, mély fekvésű területeken díszlik jól. Sarjakról szaporítható.

Feketeribiszke

Köszméte

1 m magas, de a ribiszkénél kevesebb helyet igénylő szúrós cserje. Hűvösebb helyen, árnyékban is jól díszlik, ezért a házikertekben köszmétével jól kihasználhatjuk a fák alját is.

Köszméte

A köszmétéből - a pirosribiszkéhez hasonlóan aranyribiszkére szemezve - koronás, törzses fácskát is nevelhetünk. Házikertekben különösen kedves növény lehet a köszmétefa, amelynek termését így könnyebb is leszüretelni.

Szeder

Elhanyagolt gyümölcsfaj, amely pedig ízben és illatanyagokban gazdag gyümölcsöt terem. Hatalmas indáival alkalmas arra, hogy a kíváncsi szemek elől a belátást eltakarja, de arra is nagyon célszerűen használható, hogy a kert csúnyább részeit elfedjük vele.

Szeder

Meleg, nyirkos talajokat kedvel. Bőségesen fejleszt gyökérsarjakat, amelyekről nehézség nélkül elszaporítható.

Málna

Bokros félcserje, amelyből egyszerű támrendszer mellett szép sövényt alakíthatunk ki. Ügyelni kell arra, hogy ne gyomosítsa el a kertet, mert nagyon hajlamos kúszó gyökértörzséből távolabb is feltörő töveket fejleszteni. Ezeket kíméletlenül és idejében el kell távolítani.

Málna

Nagy sarjadzóképessége kedvező a szaporítás szempontjából, mert saját sarját használhatjuk fel telepítésre.

Házikertekben akár az egyszertermő, akár a folyamatosan gyümölcsöt érlelő fajtáit telepíthetjük.

Szamóca

A gyümölcsöskert egyik legkedveltebb, és leginkább idevaló gyümölcse. Nagy előnye, hogy már a telepítés utáni évben terem, ezért a kezdő kertészkedőnek ez lesz az első gyümölcse. Azért is szeretjük a házikertekben, mert kora tavasszal érik, amikor legjobban kiéheztünk már a friss gyümölcsre.

Szamóca

Bármilyen szamócafajtát telepíthetünk, sőt az a jó, ha több fajtát ültetünk. Típusai közül ismeretesek a hónapos szamócák, amelyeknek kis méretű, de nagyon illatos gyümölcse egész nyáron át érik. A kétszer termők - amint nevük is mutatja - két hullámban hozzák virágaikat és gyümölcseiket. Az egyszer termő fajták egyszerre virágzanak és gyümölcseiket is egyidejűleg érlelik be. Ezek közül egyesek azonban még a nyár második felében is hoznak némi gyümölcsöt. A szamóca saját indájáról vagy tőosztással könnyen elszaporítható.

Önöknél milyen bogyós van a kertben?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR